20 svježih srdela, očišćenih i filetiranih
2 češnja češnjaka, tanko narezana
½ nešpricanog limuna, narezanog na tanke ploške
2 žlice limunova soka
1 žlica bijelog vina
4 lovorova lista
2 grančice svježeg ružmarina ili timijana
6 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
sol i svježe mljeveni papar

Srdele posložite u jednom sloju na dno široke posude. Dodajte sve ostale sastojke – neka svaka srdela bude prelivena marinadom. Poklopite i pustite da se mariniraju dva sata na sobnoj temperaturi ili do dva dana u hladnjaku. Meso će tijekom mariniranja postati bijelo, ali će zadržati formu, čvrstinu i okus.

Netom prije posluživanja pošpricajte po srdelama malo maslinova ulja i limunova soka. Poslužite ih uz zdjelu sezonskog zelenog povrća ili salate, a ljeti uz narezanu svježu rajčicu. Meko kuhana palenta izvrsno se slaže s mariniranim srdelama, kao i komad domaćeg kruha kojim možete „potoćati“ višak marinade! Dobar tek!