Ima li ljepšeg osjećaja od šalice toplog čaja u rukama nakon boravka na hladnom, kišnom, vjetrovitom ili snježnom mjestu. Zima je pokucala na vrata, a s njom i prehlade, gripe, tmurno raspoloženje. Upravo ritual ispijanja čaja može biti vaše sunce u danima koji slijede. Topao, s dodatkom limuna, meda ili bez ikakvih dodataka, čaj je sredstvo okrepe, osvježenja, detoksikacije ili jednostavno umirenja. Obnovite sastav svoje limene kutije ili ladice u kojima čuvate čaj.

U društvu kraljice

Niste li sigurni odakle početi, razmislite o čajevima koji sadržavaju sastojke poput metvice, sladića, kadulje, đumbira, ruže... Svijet već neko vrijeme ludi za okusom metvice. Pronaći ćete je u juhama, jelima od mesa i ribe, u čokoladi. Čaj od metvice djeluje umirujuće i jača živce, a osim što, kako kažu u narodu, liječi sve boljke, njegov najveći adut je osvježavajuć okus. Gotovo da nema ljetnoga koktela i prirodno spravljenog ledenog čaja u kojem ne plutaju listići metvice. Slično je i sa sladićem. Slatki korijen, inače zaštitnik od prehlade i sredstvo za iskašljavanje, glavni je sastojak osvježavajućih bombona, a često daje slatkoću mješavinama čaja i limunadi. Za sezonsku detoksikaciju pobrinut će se sastojak poput đumbira. Osim što je egzotična okusa, čaj od đumbira potiče probavu, čišćenje organizma i razgradnju masnih stanica.

Iako se u nas uglavnom koristi kao vodica za ispiranje usta, čaj od kadulje trebao bi se češće naći u vašoj šalici. Listovi kadulje prekriveni su brojnim sitnim dlačicama u čijim je žlijezdama eterično ulje od kojeg potječe gorkast okus i aromatičan miris. Zbog svojeg antibakterijskog, antifungicidnog i antivirusnog djelovanja ima važno mjesto u narodnoj medicini. Kraljica cvijeća, ruža, također ima zavidan popis tegoba koje ublažava. Njezine latice u čaju reguliraju crijevnu floru, jačaju živce, čiste jetru. Ako ste ikad posjetili neki wellness centar, sigurno ste kušali čaj od ruže, a ako niste, onda je dovoljno reći da latice tog obožavanog cvijeta nude nježnu aromu, savršenu kombinaciju cvjetnog okusa i mirisa koji mame da uz njih provedete najljepše trenutke.

Čaj
Maja Danica Pečanić Čaj

Uživajte u ritualu

Bez obzira na to koji ćete čaj nabaviti prvi, važno je zapamtiti da ne postoji strogo jesenski, zimski, proljetni ili ljetni čaj. Šipak, kamilica, zeleni i voćni čajevi mogu vam dosaditi, ali su prevrijedni da biste ih se odrekli na nekoliko mjeseci. Zato eventualnu zasićenost njihovim okusima prevarite tako da pijete mješavine koje ih sadržavaju. Ako ste tek povremeni ljubitelj čaja, a želite postati redoviti, pijenje čaja pretvorite u ritual u kojem će katkad s vama uživati i prijatelji, a na stolu će se uz čaj naći i kriške limuna, med, kolačići i žlica domaće marmelade.

Okrepa

Što Englezima znači "čaj u pet"? Stvarnu potrebu ili želju da besmislenim ritualima zadivljuju svijet? Za uvođenje ovog rituala zaslužna je Anna Stanhope, poznatija kao sedma vojvotkinja od Bedforda i jedna od dama kraljice Viktorije (1819. – 1901.). U njezino vrijeme ručak se servirao rano, a večera oko 19 sati. Kako bi utažila glad između dva obroka, Anna je uvela ritual poslijepodnevnog pijenja čaja. Sluge bi joj uz čaj servirale i kolačiće, a uskoro se njezin čaj pretvorio u pravo malo druženje. Počela je pozivati druge plemkinje da joj se pridruže na čaju i šetnji poljima. Utažiti glad između dva obroka i danas je problem zaposlenog čovjeka koji se često odlučuje za nezdrave zalogaje. Rješenje Engleza, koji se s posla vraćaju u 17 sati, je vjernost vojvotkinjinu ritualu. Gladni i umorni, osvježavaju se čajem, kolačićima, sendvičima koji im daju energiju do večere. Zato njihov čaj u pet ne gledajte kao besmislen ritual, već kao primjer kako se nabrzinu okrijepiti, zaboraviti na posao i dočekati večeru.

Organski čaj

Organska proizvodnja primjenjuje se i u uzgoju čaja. Čaj se ekološki uzgaja bez upotrebe pesticida, herbicida ili umjetnih gnojiva. Tlo se obogaćuje prirodnim kompostom, a sloj malča zadržava vlagu te svojim raspadanjem tlu daje dodatne hranjive tvari. Takva proizvodnja rezultira većom obogaćenošću antioksidansima, zaslužnim za zdravstvene dobrobiti pripisivane čaju. Da organski čaj ima posebnu aromu, dokazuju i brojna natjecanja u Japanu, Kini i na Tajvanu. Ondje se takve vrste redovito proglašavaju najboljima, ali ne iz pomodarstva, već zasluženo. Naime, suci ocjenjuju čajeve naslijepo, tj. oslanjajući se na boju, aromu i okus, ne znajući unaprijed šalicu kojeg čaja piju.

Sensa ritual čajeve za sretne trenutke potražite u sedam različitih okusa Spa, Vitality, Ruža, Revital, Energy, Kadulja i Menta na policama zdrave hrane u DM-u.