Ljubičasti rižoto
za rižoto:
300 g ljubičastoga kupusa
prstohvat soli
3 žlice maslinova ulja
1 luk
300 g riže za rižoto
malo bijelog vina
2 litre povrtnog temeljca
za pirjani kupus:
100 g ljubičastoga kupusa
1 žlica maslinova ulja
prstohvat soli
2 žličice bijelog octa
Stavite na vatru povrtni temeljac da se zagrije (ili ga skuhajte od 2 litre vode i 3 kocke za povrtnu juhu). Za to vrijeme krupno narežite ljubičasti kupus i stavite u blender, dodajte prstohvat soli i žlicu maslinova ulja te dolijte toliko ledene vode da se može smiksati u sasvim gladak pire. Oljuštite i nasjeckajte luk pa ga nekoliko minuta propirjajte na preostalome maslinovu ulju.
Kad postane staklast, dodajte rižu i popržite je minutu-dvije, a potom prelijte s malo bijelog vina. Ulijte zaimaču povrtnog temeljca te dodajte žlicu pirea od ljubičastoga kupusa. Kuhajte dok riža ne upije svu tekućinu pa tek onda dodajte još temeljca i pirea. Nastavite tako dodavati i ukuhavati tekućinu dok riža ne bude gotova.
Dok se riža kuha, ostatak crvenoga kupusa narežite na tanke trakice, stavite na zagrijano maslinovo ulje, lagano posolite i prelijte bijelim octom. Pirjajte dok ne omekša. Kuhani rižoto poslužite s pirjanim kupusom te, ako želite, naribanim tvrdim sirom.