Ljubičasti rižoto

za rižoto:

300 g ljubičastoga kupusa

prstohvat soli

3 žlice maslinova ulja

1 luk

300 g riže za rižoto

malo bijelog vina

2 litre povrtnog temeljca

za pirjani kupus:

100 g ljubičastoga kupusa

1 žlica maslinova ulja

prstohvat soli

2 žličice bijelog octa

Stavite na vatru povrtni temeljac da se zagrije (ili ga skuhajte od 2 litre vode i 3 kocke za povrtnu juhu). Za to vrijeme krupno narežite ljubičasti kupus i stavite u blender, dodajte prstohvat soli i žlicu maslinova ulja te dolijte toliko ledene vode da se može smiksati u sasvim gladak pire. Oljuštite i nasjeckajte luk pa ga nekoliko minuta propirjajte na preostalome maslinovu ulju.

Kad postane staklast, dodajte rižu i popržite je minutu-dvije, a potom prelijte s malo bijelog vina. Ulijte zaimaču povrtnog temeljca te dodajte žlicu pirea od ljubičastoga kupusa. Kuhajte dok riža ne upije svu tekućinu pa tek onda dodajte još temeljca i pirea. Nastavite tako dodavati i ukuhavati tekućinu dok riža ne bude gotova.

Dok se riža kuha, ostatak crvenoga kupusa narežite na tanke trakice, stavite na zagrijano maslinovo ulje, lagano posolite i prelijte bijelim octom. Pirjajte dok ne omekša. Kuhani rižoto poslužite s pirjanim kupusom te, ako želite, naribanim tvrdim sirom.