1 šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći s malo soli
¼ žličice praha bourbon vanilije
¼ šalice slada od smeđe riže, meda ili
agavina sirupa
¼ žličice praha gume guar ili xanthan
voda, po potrebi (maksimalno ½ šalice)
U blender visoke brzine dodajte namočene oraščiće (koje ste prethodno ocijedili), prah vanilije i sladilo. Strpljivo miksajte dodajući, po potrebi, malu količinu vode dok ne dobijete laganu viskoznu kremu, bez mrvica i grudica, koja teksturom podsjeća na šlag. Potom dodajte direktno na kremu u posudi blendera prah gume guar ili xanthan pa opet miksajte u blenderu, prvo 30 sekundi laganije, pa još jednu minutu na najvećoj brzini. Šlag će biti konzistentan i kremast, a zgušnjivač će mu dati i punoću okusa.
U hladnjaku može stajati 2 - 3 dana, a možete je zamrznuti u obliku kockica u kalupima za led pa po potrebi odmrzavati. Od ovako zamrznute kreme može se praviti mlijeko od oraščića tako da se kockice izmiksaju s toplom vodom do željene gustoće.
Šlag od indijskih oraščića
Ovu kremu koristim kao baršunasti premaz za svečane čokoladne torte, za glaziranje blagdanskih cupcakesa i torte od mrkve, a odlična je i u kombinaciji s kesten-pireom, kao zamjena za klasični šlag, kaže Dunja Gulin i otkriva recept...
Još iz kategorije