200 g cvatića brokule
300 g cvatića cvjetače
1 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
sol
100 g naribanog sira
za palentu
1 litra vode
žličica soli
1 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
250 g instant-palente
Brokulu i cvjetaču 10 minuta kuhajte na pari ili 7-8 minuta u kipućoj vodi. Dobro ih ocijedite pa ih posolite i nauljite dijelom maslinova ulja. Ostatkom dobro premažite okrugli kalup promjera 24 cm.
U velikom loncu zagrijte vodu kojoj ste dodali sol i maslinovo ulje. Kad zakipi, uspite palentu uz neprestano miješanje kako ne bi nastale grudice. Kuhajte dok se ne zgusne, odnosno prema uputi na pakiranju. Maknite s vatre pa umiješajte 2/3 naribanog sira, a zatim skuhane cvatiće brokule i cvjetače.
Smjesu ulijte u kalup, poravnajte površinu pa kalup poklopite tanjurom i ostavite da se smjesa ohladi i stvrdne. Potom pospite preostalim naribanim sirom i zapecite pod grillom u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok se sir ne rastopi, a površina postane zlatnosmeđa. Narežite i poslužite.