Tikvice sadrže mnoge hranjive tvari, a kao rezultat toga, uključivanje u vašu prehranu može imati niz zdravstvenih prednosti. U narodnoj medicini koriste za liječenje prehlada, bolova i raznih zdravstvenih tegoba, piše Healthline.
Ovo je njihovih 7 zdravstvenih prednosti zbog kojih biste ih svakako trebali jesti što češće.
1. Bogatstvo mnogim hranjivim tvarima
Tikvice sadrže nekoliko vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih spojeva. Jedna šalica (223 grama) kuhanih tikvica daje:
- Kalorije: 17
- Proteini: 1 gram
- Masti: manje od 1 grama
- Ugljikohidrati: 3 grama
- Šećer: 1 gram
- Vlakna: 1 gram
- Vitamin A: 40% referentnog dnevnog unosa (RDI)
- Mangan: 16% RDI
- Vitamin C: 14% RDI
- Kalij: 13% RDI
- Magnezij: 10% RDI
- Vitamin K: 9% RDI
- Folat: 8% RDI
- Bakar: 8% RDI
- Fosfor: 7% RDI
- Vitamin B6: 7% RDI
- Tiamin: 5% RDI
Također sadrže male količine željeza, kalcija, cinka i nekoliko drugih vitamina B skupine. Konkretno, njihovo bogatstvo sadržaja vitamina A može podržati vaš vid i imunološki sustav. Sirove tikvice nude sličan nutritivni profil kao i kuhane tikvice, ali s manje vitamina A i više vitamina C, hranjivog sastojka koji se kuhanjem smanjuje.
2. Visok udio antioksidansa
Tikvice su također bogate antioksidansima. Antioksidansi su korisni biljni spojevi koji štite vaše tijelo od oštećenja slobodnih radikala. Karotenoidi - poput luteina, zeaksantina i beta-karotena - posebno su bogati tikvicama. Oni mogu koristiti vašim očima, koži i srcu zbog čega su odlična namirnica za svakodnevno korištenje.
3. Doprinose zdravoj probavi
Tikvice su bogate vodom i vlaknima, dvama spojevima koji mogu pospješiti zdravu probavu smanjujući rizik od zatvora i simptoma raznih crijevnih poremećaja.
4. Smanjuju razinu šećera u krvi
Tikvice mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. One su odlična alternativa tjestenini s niskim udjelom ugljikohidrata za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata. Štoviše, vlakna iz tikvice pomažu stabilizirati šećer u krvi, sprječavajući skokove razine nakon jela. Prehrana bogata vlaknima iz voća i povrća, uključujući tikvice, dosljedno je povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.
5. Poboljšavaju zdravlje srca i snižavaju kolesterol
Vlakna, kalij i karotenoidi u tikvicama mogu sniziti krvni tlak, kolesterol i druge čimbenike rizika za srčane bolesti.
6. Jačaju vid
Dodavanje tikvica vašoj prehrani može pomoći vašem vidu. To je dijelom zato što su tikvice bogate vitaminom C i beta-karotenom - dvama nutrijentima važnima za zdravlje očiju. Tikvice također sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin. Istraživanja pokazuju da se ti antioksidansi mogu akumulirati u mrežnici, poboljšavajući vaš vid i smanjujući rizik od bolesti oka povezanih sa starenjem.
7. Pomažu u procesu mršavljenja
Tikvice su bogate vodom i vlaknima, ali imaju malo kalorija, a sve to može pomoći u smanjenju gladi i pomoći vam osjećati se duže sitima - što potencijalno može dovesti do gubitka težine tijekom vremena.