Nar je jedan od najzdravijih jesenskih plodova: Iako obiluje vitaminima, ne smije se konzumirati uz određene lijekove

Jesen je sa sobom donijela mnoštvo ukusnih plodova u kojima neprestano uživamo, a u nastavku teksta otkrivamo zašto je nar ili šipak jedno od najzdravijih voća koje možete kušati tijekom ove sezone

Shutterstock

Nar ili šipak jedan je od najzdravijih jesenskih plodova koji obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima, a pruža različite zdravstvene benefite. Ipak, stručnjaci naglašavaju kako je potrebno biti oprezan jer se nikako ne smije miješati uz određene lijekove, piše Verywell Health.

Osim uživanja u sjemenkama, sok od nara još je jedan produkt ovoga voća koje sadrži više od 30 hranjivih i biološki aktivnih tvari, uključujući antioksidanse, fenolne spojeve i minerale poput kalija i magnezija. Jedna šalica ovoga soka sadrži:

  • Kalorije: 134
  • Ukupna mast: & 1 g
  • Bjelančevine: & 1 g
  • Ugljikohidrati: 32 g
  • Vlakna: & 1 g
  • Kalij: 533 mg
  • Magnezij: 17 mg

Zahvaljujući odličnom sastavu, nar doprinosi postizanju boljitka na različitim zdravstvenim poljima. Evo zbog čega je sve korisna redovita konzumacija sjemenki ili soka od nara.

1. Zdravlje srca i snižavanje krvnog tlaka

Nar je bogat polifenolnim spojevima koji koriste zdravlju srca. Simbioza spojeva kojima obiluje posljedično smanjuje krvni tlak, nakupljanje plaka i boli u prsima. Nedavno istraživanje pokazalo je da sok od nara snižava sistolički krvni tlak kada se konzumiralo oko 300 ml dnevno, ali veće količine nisu rezultirale nikakvim učincima i dugoročnim dobrobitima za krvni tlak.

2. Smanjenje upala

Također, nar se može koristiti kao dodatna pomoć u stanjima poput upalne bolesti crijeva (IBD) i reumatoidnog artritisa (RA). Ova njegova moć uglavnom se pripisuje spojevima koji se nazivaju punikalagini, a za koje se pokazalo da imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.

3. Prevencija infekcija

Upala je dio imunološkog odgovora na infekciju. Istraživanja pokazuju da sok od nara može pomoći u zaštiti od infekcija. U jednoj studiji, ljudi koji su bili na dijalizi imali su manje hospitalizacija zbog infekcija i manje znakova upale. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile te tvrdnje.

Osim u navedenom, nar pomaže u kontroli zubnog plaka, prevenciji dijabetesa, bolesti bubrega ili stanjima povezanim s plućima. Ipak, nar nije toliko bezopasan kako se misli.

Stručnjaci kažu da se nikako ne smije konzumirati ako koristite određene lijekove, kao što su statini (lijekovi za snižavanje kolesterola). Kombinacija nara i statina može izazvati rabdomiolizu, ozbiljno stanje koje uključuje razgradnju mišićnih vlakana i moguće zatajenje bubrega.