Ako u obitelji imate povijest kardiovaskularnih bolesti ili vam je liječnik dao naputak da pripazite na zdravlje srca, sigurno ste već razmišljali o promjeni životnih navika. Redovita tjelovježba i način na koji se nosite sa stresom samo su neki od koraka koje je važno poduzeti, ali prehrana je svakako na vrhu liste prioriteta. Naime, kardiolozi smatraju da se pravilnim odabirom namirnica ponajviše mogu spriječiti moguće štetne posljedice za zdravlje srca.

Izrazito slanu, masnu i prerađenu hranu potrebno je izbjegavati u širokom luku, ali postoje i određene namirnice koje je potrebno jesti u što većoj količini. Osim orašastih plodova, lisnatog povrća, masne ribe i cjelovitih žitarica, poznato je i da određene vrste voća prednjače u borbi za zdravlje ovog vitalnog organa.  

Evo o kojih je 5 vrsta voća riječ.

1. Bobičasto voće

Kardiolozi najveću prednost daju upravo bobičastom voću koje je bogato antioksidansima i vlaknima, što ga čini idealnom hranom dobrom za srce. Osim toga, pomaže u snižavanju kolesterola koji je veliki neprijatelj zdravlja srca. Bobičasto se voće može pohvaliti i niskom kalorijskom vrijednosti pa se može jesti kao užina ili dodati u smoothieje te uživati u njemu bez grižnje savjesti.

bobičasto voće
Sneha Cecil / Unsplash 

2. Jabuke

Jabuke su pune vlakana i antioksidansa, što ih čini izvrsnim voćem za zdravlje srca. Jabuke sadrže topiva vlakna poput pektina koja mogu smanjiti razinu kolesterola.

jabuke
Natalie Grainger / Unsplash 

3. Grožđe

Grožđe sadrži antioksidanse zvane flavonoidi koji pomažu zaštititi vaše srce od oštećenja, a ujedno stabilizira razinu kolesterola i smanjuje upale u tijelu. Također je bogato vlaknima i može se koristiti u salatama zajedno s drugim voćem, pa čak i kombinirati s jogurtom za osvježavajući međuobrok.

grožđe
Laura Adai / Unsplash 

4. Naranče

Naranče su izvrstan izvor vitamina C koji pomaže zaštititi vaše srce od oštećenja. Također su bogate vlaknima, što ih čini idealnim dodatkom prehrani koja je zdrava za srce. Naranče pomažu u regulaciji krvnog tlaka smanjujući učinke natrija zahvaljujući većem svojstvu kalija kojega sadrže u sebi.

naranče
Kathryn Aleksa / Unsplash 

5. Nar

Nar sadrži antioksidanse zvane polifenoli, koji mogu pomoći smanjiti razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Također je bogat vlaknima, a ujedno i poboljšava probavu te pomaže u smanjenju upala koje mogu oštetiti krvne žile i srce.

nar
Allison Saeng / Unsplash