5 načina kako jesti više voća i povrća: Ako vaša prehrana ne obiluje vlaknima i vitaminima, vrijeme je za promjenu

Prehrana bogata voćem i povrćem smatra se najzdravijom, ali ove je namirnice ponekad teško uklopiti u svakodnevni jelovnik. Evo kako ovom učestalom problemu ipak možete stati na kraj

Shutterstock

Nedavna studija Sveučilišta u Londonu izvijestila je o povećanim zdravstvenim prednostima za ljude koji su jeli do sedam ili više porcija voća i povrća dnevno, pri čemu su se povrće i salata pokazali korisnijima od voća. Studije poput ove nastavljaju naglašavati vrijednost biljnih namirnica u našoj prehrani, podsjećajući nas na važnost vlakana, navodi BBC Good Food.

Zanimljivo je da su mnogi od korisnih spojeva u biljkama povezani s njihovim pigmentima u boji, stoga je važno jesti širok izbor kako biste dobili sve hranjive tvari koje vaše tijelo treba.

Iako je ponekad zaista teško natjerati se pojesti dovoljno voća i povrća dnevnio, postoje jednostavni trikovi koji u tome pomažu.

1. Počnite s doručkom

Ako namjeravate pojesti više porcija voća i povrća u danu, vrijedi odmah krenuti s tim ciljem. Sušeno i svježe voće možete dodati u zobenu kašu ili pahuljice, a u slane doručke uključiti pečene rajčice, gljive ili umak od zapečenog povrća.

2. Uključite voće i povrće u međuobroke

Međuobroci su izvrstan način da pojedete dodatnu porciju voća i povrća između obroka. Vaš međuobrok mogu biti orašasti plodovi, jogurt s bobičastim voćem ili ukusni sok od svježeg voća i povrća. Mogućnosti su beskrajne, a na vama je samo da odaberete onu koja vam u tom trenutku najviše odgovara. 

3. Spakirajte zdrav ručak

Planiranje unaprijed i izrada vlastitog lunch paketa može uštedjeti vrijeme i novac, a obično je hranjiviji i primamljiviji od sendviča kupljenog u trgovini. Salate nude obilje mogućnosti za dodavanje dodatnog povrća, dok juhe mogu biti izvrstan način za jedenje više graha ili mahunarki.

4. Zamijenite priloge povrćem

Umjesto uobičajenih ugljikohidratnih priloga poput krumpira ili riže, možete birati povrtne priloge, poput pečenog batata, karfiola ili brokule. Time će vaša prehrana automatski biti bogatija povrćem, a i osjećat ćete se lakše.

5. Iskoristite sezonske proizvode

Kada koristite sezonsko voće i povrće, ne samo da je svježe, nego često i jeftinije. Tako možete redovito mijenjati jelovnik pa vam neće dosaditi, a ujedno i uživati u različitim okusima dok dobivate sve potrebne vitamine i minerale.