Grožđe je izuzetno zdravo voće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži visok udio vlakana i prirodnih spojeva poput resveratrola koji pomaže u zaštiti srca i krvnih žila, piše Good Food.

Osim što podržava zdravlje srca, grožđe također doprinosi očuvanju vida i poboljšanju moždane funkcije. Nizak glikemijski indeks čini grožđe pogodnim za regulaciju šećera u krvi pa redovita konzumacija može pružiti mnoge zdravstvene prednosti i biti važan dio uravnotežene prehrane.

1. Izvor zaštitnih antioksidansa

Grožđe je izvor prirodnih spojeva, uključujući polifenole, katehine i antocijanine. Osim što određuju boju grožđa, ovi spojevi imaju zaštitna antioksidativna svojstva. Sok od grožđa je jedan od najbogatijih izvora fenolnih spojeva među voćem, a najpoznatiji od njih je resveratrol.

2. Može pomoći u regulaciji šećera u krvi

Tehnički, grožđe je hrana s umjerenim sadržajem šećera, sadržeći 15 g ugljikohidrata na 100 g. Budući da su ovi šećeri prirodno prisutni, nema potrebe za smanjenjem unosa. Grožđe također ima nizak glikemijski indeks, što znači da sporo podiže razinu šećera u krvi. Osim toga, neki prirodni spojevi u grožđu, poput resveratrola, mogu imati povoljan učinak na regulaciju šećera u krvi.

3. Može podržati zdravlje srca

Grožđe sadrži vlakna i kalij, koji su korisni za podršku funkciji srca, uključujući regulaciju krvnog tlaka. Polifenoli u grožđu, uključujući resveratrol i kvercetin, također se smatraju korisnima za kardiovaskularni sustav, štiteći ga od upala i oksidativnih oštećenja.

4. Može podržati zdravlje očiju

Antioksidativni spojevi u grožđu, kao što su resveratrol, lutein i zeaksantin, štite od UV svjetla koje može oštetiti osjetljive stanice oka. Lutein i zeaksantin posebno su korisni jer štite makulu oka od štetnih učinaka plavog svjetla iz uređaja poput mobitela i tableta.

5. Može poboljšati moždanu funkciju

Mala studija je pokazala da konzumacija 230 ml soka od crnog grožđa poboljšava vrijeme reakcije i smiruje, što sugerira da može pomoći raspoloženju i brzini kognitivne obrade. Studije na štakorima također su podržale učinke spojeva poput resveratrola na učenje, pamćenje i raspoloženje. Međutim, potrebno je više dokaza kako bi se ove koristi potvrdile.