Japanke svoju vitku liniju duguju ovim prehrambenim navikama: Otkrivamo 3 glavna razloga zašto se baš nikad ne debljaju

Mladolikim izgledom i besprijekornom linijom Japanke se mogu pohvaliti bez obzira na desetljeće u kojem se nalaze, a posebna prehrana njihova je najveća tajna

Shutterstock

Japanke su poznate po tome što je izuzetno teško odrediti koliko imaju godina, jer baš uvijek izgledaju mlađe nego što jesu. Osim toga, njihova je linija vitka i plijeni poglede. Sigurno se pitate u čemu je njihova tajna?

Naravno, uvelike se radi o životnoj filozofiji kojoj su sklone pa se tako odmiču od svakodnevnih stresora, ne provode vrijeme s negativnim ljudima i njeguju zahvalnost - ono kako se osjećamo uvijek se ogleda i u našoj vanjštini. Osim toga, tjelovježba je također važna, ali najveću ulogu ovdje igra njihova prehrana.

Evo zbog koja 3 glavna razloga Japanke izgledaju tako mladoliko i nemaju problem s viškom kilograma.

1. Jedu polako, umjereno i raznoliko

Japanska kultura postavlja veliku važnost na pažljivo jedenje, što znači da se obroci ne konzumiraju u žurbi. Ovo omogućava tijelu da se prilagodi unosu hrane, a osjećaj sitosti postiže se uz manje količine. 

Također, japanska prehrana obiluje raznovrsnim i nutritivno bogatim namirnicama: voćem, povrćem, morskim plodovima, rižom, tofuom, fermentiranim proizvodima (poput miso juhe) i alga. Kombinacija ovih sastojaka osigurava tijelu sve potrebne nutrijente i doprinosi zdravlju kože i organizma u cjelini.

2. Mediteranska prehrana kao baza njihovog tanjura

Iako je japanska kuhinja specifična, ona zapravo dijeli mnoge sličnosti s mediteranskom prehranom. Obje su bogate povrćem, ribom, zdravim mastima i integralnim žitaricama, a sadrže vrlo malo crvenog mesa i šećera.

Japanci naglašavaju prirodan, svjež okus sastojaka, pa se izbjegavaju teški umaci i dodaci koji su često prisutni u zapadnjačkoj prehrani.

3. Ne konzumiraju prerađenu hranu, a kavu zamjenjuju čajem

Japanci vrlo rijetko jedu visoko prerađenu hranu. Umjesto brze hrane i visokoprerađenih grickalica, biraju svježe namirnice s lokalnih tržnica, bez dodataka i konzervansa koji štete metabolizmu i koži.

Jedan od ključnih elemenata japanske prehrane je čaj, posebno zeleni čaj (matcha), koji ima snažna antioksidativna svojstva. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a ujedno usporavaju proces starenja i održavaju elastičnost kože.