Fermentacija u službi zdravlja: Ova namirnica ima više vitamina i probiotika od svježe varijante, a pomaže čak i probavi

Određene namirnice dobivaju bogatstvo korisnih nutritivnih elemenata procesom fermentacije, a ovo povrće omiljeno je tijekom zimskog razdoblja

Shutterstock

Fermentacija je vrijedan proces koji osim što čuva namirnice od kvarenja, nudi i više nutritivnog bogatstva. Jedna od namirnica koja pruža osobito puno prednosti za zdravlje zahvaljujući procesu fermentacije jest kupus - naime, kiseli kupus izuzetno je ukusna namirnica koja obiluje vitaminima i probioticima, navodi Healthline.

Kiseljenje kupusa prisutno je preko 2000 godina, a vjeruje se da je ova praksa započela u Kini kako bi se namirnice očuvale od propadanja. To znači da je kiseli kupus izuzetno vrijedan obrok koji odolijeva vremenu i trendovima, a evo zbog kojih ga 5 razloga itekako vrijedi i dalje držati dijelom svakodnevne prehrane. 

1. Kiseli kupus je vrlo hranjiv

Kiseli kupus sadrži mnoge hranjive tvari važne za optimalno zdravlje. Oko 140 grama sadrži:

  • Kalorije: 27
  • Masti: 0,2 grama
  • Ugljikohidrati: 6,1 grama
  • Vlakna: 4,1 grama
  • Proteini: 1,3 grama

Kiseli kupus također osigurava značajan dio preporučene dnevne vrijednosti:

  • natrij
  • vitamin C
  • vitamin K1
  • željezo
  • mangan
  • vitamin B6
  • folati
  • bakar
  • kalij

Kiseli kupus posebno je hranjiv jer prolazi kroz fermentaciju, proces tijekom kojeg mikroorganizmi probavljaju njegove prirodne šećere i pretvaraju ih u ugljični dioksid i organske kiseline. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a njegovi probiotici također pomažu tijelu da lakše apsorbira ove hranjive tvari, što čini kiseli kupus hranjivijim od sirovog kupusa.

2. Poboljšava probavu

Stručnjaci procjenjuju da crijeva sadrže više od 38 trilijuna mikroorganizama ili "crijevne flore", što je više od ukupnog broja ljudskih stanica u vašem tijelu. Ove bakterije igraju ključnu ulogu u probavi.

Kao i neke druge fermentirane namirnice, kiseli kupus potiče zdravu crijevnu floru. Probiotičke bakterije u nepasteriziranom kiselom kupusu mogu djelovati kao prva linija obrane protiv toksina i štetnih bakterija.

3. Jača imunološki sustav

Kiseli kupus je izvor probiotika, vitamina C i željeza, a svi oni doprinose jačanju imunološkog sustava.

4. Potiče gubitak kilograma

Redovita konzumacija kiselog kupusa može pomoći čak i u gubitku kilograma. To je dijelom zato što kiseli kupus, kao i većina povrća, ima malo kalorija i puno vlakana. Prehrana bogata vlaknima čini vas dulje sitima, što može pomoći da prirodno smanjite dnevni unos kalorija.

5. Smanjuje stres i održava zdravlje mozga

Zdrava crijevna flora također može poboljšati vaše raspoloženje i rad mozga, a to je zbog bliske veze između crijeva i mozga. Crijevne bakterije mogu slati poruke mozgu, utječući na to kako funkcionira i doživljava svijet.