Tjelovježba, odmicanje od stresa i pravilna prehrana važni su elementi održavanja zdravlja srca i krvnih žila. Određene namirnice, uključujući lisnato povrće, cjelovite žitarice i masnu ribu, mogu koristiti zdravlju srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše Healthline.

Evo kojih 10 namirnica svakako vrijedi uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako biste podržali cijeli kardiovaskularni sustav.

1. Lisnato zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i zelenog povrća poznato je po bogatstvu vitamina, minerala i antioksidansa.

Konkretno, bogato je vitaminom K i nitratima, što može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju funkcije arterija. Veći unos lisnatog povrća povezan je s manjim rizikom od srčanih bolesti.

2. Cjelovite žitarice

Uobičajene vrste cjelovitih žitarica uključuju:

  • cjelovita pšenica
  • smeđa riža
  • zob
  • raž
  • ječam
  • heljda
  • kvinoja

Rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od koronarne bolesti srca, ali cjelovite žitarice štite

3. Bobičasto voće

Jagode, borovnice, kupine i maline prepune su nutrijenata koji igraju središnju ulogu u zdravlju srca.

Bobičasto voće je također bogato antioksidansima poput antocijana koji štite od oksidativnog stresa i upala koje mogu pridonijeti razvoju srčanih bolesti. Veći unos antocijana smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija, uključujući srčani udar i hipertenziju.

4. Avokado

Avokado je izvrstan izvor jednostruko nezasićenih masnoća korisnih za srce koje se povezuju sa smanjenom razinom kolesterola i manjim rizikom od srčanih bolesti.

Konzumiranje najmanje dvije porcije avokada svaki tjedan povezano je sa 16% smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 21% smanjenim rizikom od koronarne bolesti srca.

5. Masna riba i riblje ulje

Masna riba i riblje ulje bogati su omega-3 masnim kiselinama i mogu pomoći u smanjenju čimbenika rizika od srčanih bolesti, uključujući krvni tlak, trigliceride i kolesterol.

6. Orasi

Orasi su izvrstan izvor vlakana i mikronutrijenata poput magnezija, bakra i mangana, a pomažu u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka te mogu biti povezani s manjim rizikom od srčanih bolesti.

7. Mahunarke

Mahunarke sadrže otporni škrob koji se opire probavi i fermentiraju ga korisne bakterije u crijevima. Otporni škrob potencijalno može imati zdrav utjecaj na crijeva i određene članove njegove rezidentne mikrobiote.

8. Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima poput flavonoida koji mogu pomoći u jačanju zdravlja srca.

Umjerena konzumacija čokolade (manje od šest obroka tjedno) može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

9. Rajčice

Rajčice su pune likopena, prirodnog biljnog pigmenta sa snažnim antioksidativnim svojstvima.

Antioksidansi pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale, sprječavajući oksidacijska oštećenja i upale, što može doprinijeti srčanim bolestima.

10. Bademi

Bademi su nevjerojatno bogati hranjivim tvarima, mogu se pohvaliti mnogim vitaminima i mineralima ključnim za zdravlje srca.

Također su dobar izvor jednostruko nezasićenih masti i vlakana korisnih za srce, dviju važnih hranjivih tvari koje mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca.