Prehrambene navike koje promiču opće dobro zdravlje i gubitak težine iste su kao one koje mogu poboljšati profil kolesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kardiolozi se slažu kako su određeni aspekti životnog stila od ključne važnosti za zdravlje srca, a osobit naglasak stavljaju na jednu od njih, navodi Eat This, Not That.

Ovo je 5 ključnih prehrambenih navika uobičajenih među ljudima koji su snizili kolesterol na zdravu razinu.

1. Zobene pahuljice za doručak

"Imam obiteljsku povijest visokog kolesterola, pa sam svjesna svoje prehrane i uspjela sam održati svoj kolesterol na zdravom rasponu bez ikakvih lijekova", kaže nutricionistica Christina Laboni. Njezin glavni doručak je upravo zob. "Zobena kaša sadrži topiva vlakna, vrstu vlakana koja pomažu u snižavanju LDL kolesterola u krvi", kaže ona. Zob je najmanje, a studije su pokazale da tri do četiri grama topivih vlakana dnevno pomaže u snižavanju LDL kolesterola za gotovo 10%.

2. Izbjegavanje slatkih pića

Stvaranje navike izbjegavanja pića zaslađenih šećerom poput gaziranih sokova, koktela sa sokovima te slatkih čajeva i kave može pomoći vašoj razini kolesterola. 12-godišnja studija u Journal of theAmerican Heart Association koja je uključivala 6000 sudionika otkriva da je povećana konzumacija šećera povezana s visokim kolesterolom, uključujući nepovoljne promjene u koncentraciji dobrog HDL kolesterola i triglicerida. Po mnogim kardiolozima, upravo je ovaj korak ključan za održavanje zdravih razina kolesterola. 

3. Redovita konzumacija psiliuma

"Slično zobenim pahuljicama i grahu, ljuska psiliuma izvrstan je izvor topivih vlakana, a topiva vlakna pomažu u snižavanju kolesterola tako što se vežu za kolesterol u crijevima kojega eliminiraju tijekom pražnjenja crijeva", kaže registrirana dijetetičarka Veronica Rouse. Prah ljuske psiliuma možete umiješati u sok ili druga pića kako bi se stvorio gusti gel u crijevima i održao osjećaj sitosti.

4. Međuobrok se sastoji od orašastih plodova

Masti su bitan dio zdrave prehrane, ali određena masnoća koja se naziva trans-masna kiselina je užasna za kolesterol. Transmasne kiseline koje se nalaze u pakiranoj i visoko prerađenoj hrani kao što su keksi, krekeri, pržena hrana, peciva i drugi pekarski proizvodi namijenjeni dugom roku trajanja podižu razinu ukupnog i LDL kolesterola i snižavaju dobar HDL. Orasi su, nasuprot tome, puni biljnih verzija omega-3 masnih kiselina korisnih za srce, za koje se pokazalo da snižavaju ukupni kolesterol i trigliceride. Također, odličan su međuobrok za utaživanje napadaja gladi.

5. Davanje prednosti zdravim masnoćama i biljnim proteinima

Ljudi koji imaju niži kolesterol obično jedu više proteina biljnog podrijetla poput graha, mahunarki i tofua umjesto crvenog mesa, koje je bogato zasićenim mastima. Prema Klinici Mayo, zasićene masti imaju tendenciju podizanja razine LDL kolesterola.