Dr. Michael Greger, autor knjige "How Not to Die" promovira prehrambeni pristup koji se temelji na znanstvenim istraživanjima i naglašava važnost konzumiranja cjelovitih biljnih namirnica.
Njegova preporuka uključuje konzumiranje raznovrsne palete voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, piše VegInspired.
On smatra kako je važno unositi ovih 10 vrsta namirnica, a osim njih još upućuje na značaj tjelovježbe i zdravih napitaka, kao što su voda i zeleni čaj.
1. Mahunarke
Mahunarke poput graha, leće, slanutka i graška izvrstan su izvor proteina, vlakana i drugih hranjivih tvari. Preporučuje se njihovo redovito uključivanje u prehranu.
2. Bobičasto voće
Bobičasto voće, poput borovnica, malina, jagoda i brusnica, bogato je antioksidansima poput flavonoida, antocijana i vitamina C. Također, sadrži značajne količine vlakana, što može podržati zdravlje probavnog sustava, regulirati razinu šećera u krvi, smanjiti kolesterol i promicati osjećaj sitosti.
3. Ostalo voće
Voće je izvrstan izvor vitamina, minerala, vlakana i fitonutrijenata koji su važni za održavanje zdravlja. Svaka vrsta voća nudi svoj jedinstveni skup hranjivih tvari, pa je važno konzumirati raznolike vrste voća kako biste osigurali unos svih potrebnih nutrijenata. Jabuke, banane, kruške, smokve i jagode samo su neke vrste čija se konzumacija itekako preporučuje.
4. Zeleno povrće
Zeleno povrće bogato je vitaminima (kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin K i folna kiselina), mineralima (poput željeza, kalcija i kalija) te drugim hranjivim tvarima kao što su vlakna, antioksidansi i fitokemikalije.
5. Kupusnjače
Kupusnjače su izvor vitamina A, K, C, B6, folata, kalcija, kalija, bakra i mangana, koji su ključni za različite funkcije u tijelu, uključujući zdravlje kostiju, imunološki sustav, krvni tlak i još mnogo toga.
6. Ostalo povrće
Raznolike vrste povrća, poput mrkve, krumpira, tikvica, rajčica i dr., pružaju različite hranjive tvari kao što su vitamini, minerali, vlakna, antioksidansi i fitonutrijenti. Konzumacija raznovrsnog povrća osigurava unos svih potrebnih nutrijenata za održavanje zdravlja.
7. Sjemenke lana
Sjemenke lana su jedan od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina koje su ujedno i esencijalne masne kiseline važne za zdravlje srca, mozga, očiju i kože.
8. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su bogati zdravim mastima, proteinima, vitaminima i mineralima. Neki od njih, poput oraha, su također izvor omega-3 masnih kiselina. Osim toga, dobro je konzumirati bademe, lješnjake, pistacije i sl.
9. Začini (kurkuma)
Kurkuma se može koristiti kao začin u raznim jelima, uključujući curryje, juhe, umake, priloge, napitke i smoothieje. Također se može koristiti i kao dodatak prehrani u obliku dodataka prehrani.
10. Cjelovite žitarice
Umjesto prerađenih žitarica, poput bijelog kruha ili bijele riže, preporučuje se konzumiranje cjelovitih žitarica poput smeđe riže, integralnog kruha i cjelovitih žitarica poput quinoe ili ječma.