Konzumiranje hrane bogate hranjivim tvarima, poput nemasnih proteina i mahunarki, može podržati cjelokupno zdravlje i pomoći u održavanju tjelesne težine. Iako gubitak težine nije čarobno rješenje za zdravlje i nije potreban svima, možda je nešto na čemu želite raditi kako biste se osjećali najzdravije, piše Healthline.

Prema mišljenju nutricionista i stručnjaka za zdravlje, ako vam je cilj izgubiti težinu, ovih 7 namirnica može vam pomoći u postizanju zdravog gubitka težine.

1. Jaja

Jaja su iznimno bogata hranjivim tvarima te sadrže puno proteina i masti, što vam pomaže da se osjećate siti. Studija iz 2020. godine, koja je uključivala 50 osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, pokazala je da konzumiranje jaja i prepečenca s maslacem za doručak — umjesto žitarica, mlijeka i soka od naranče — povećava osjećaj sitosti kod sudionika sljedeća 4 sata.

Slično tome, starija studija koja je uključivala 48 odraslih osoba pokazala je da su oni koji su jeli doručak s jajima i namirnicama bogatim vlaknima prijavili veći osjećaj sitosti nego oni koji su jeli žitarice s malo vlakana i mlijekom.

2. Lisnato povrće

Lisnato povrće poput kelja, špinata i raštike sadrži vlakna i hranjive tvari koje su neophodne za zdravlje.

Osim toga, lisnato povrće sadrži tilakoide, biljne spojeve koji su povezani s povećanom sitosti i boljim upravljanjem apetitom. Ipak, potrebno je više istraživanja o učincima tilakoida iz hrane u odnosu na suplemente.

3. Riba

Riba je bogata visokokvalitetnim proteinima, zdravim mastima i drugim važnim hranjivim tvarima. Ta kombinacija vas drži sitima i može vam pomoći u održavanju tjelesne težine.

Osim toga, riba — i morski plodovi općenito — mogu osigurati značajnu količinu joda, koji je neophodan za održavanje funkcije štitnjače i metabolizma.

4. Pileća prsa i nemasno meso

Pileća prsa bez kože i nemasno crveno meso poput bifteka i buta bogati su proteinima i željezom, a sadrže manje zasićenih masti od drugih komada mesa. Sve ove kvalitete čine ih odličnim izborom za podršku upravljanju težinom.

Samo pazite da crveno meso konzumirate umjereno i birajte zdravije metode kuhanja, kao što su pečenje, roštiljanje ili pirjanje, kad god je to moguće, kako biste izbjegli negativne učinke na zdravlje. Ograničavanje dima i uklanjanje masnoće tijekom kuhanja crvenog mesa također može pomoći u sprječavanju stvaranja štetnih spojeva povezanih s određenim bolestima.

5. Krumpir i drugo korjenasto povrće

Krumpir i drugo korjenasto povrće imaju nekoliko svojstava koja ih čine izvrsnom hranom za gubitak težine i optimalno zdravlje. Na ljestvici zvanoj Indeks sitosti, koja mjeri koliko je hrana zasitna, kuhani bijeli krumpir postigao je najviši rezultat od svih testiranih namirnica.

Ako krumpir ostavite da se ohladi nakon kuhanja, stvorit će velike količine rezistentnog škroba, tvari nalik vlaknima koja je u studijama na životinjama povezana s gubitkom težine. Od ostalih metoda kuhanja, pečenje ili pečenje krumpira imat će bolji učinak na vaše zdravlje i težinu od prženja.

6. Grah i mahunarke

Grah i druge mahunarke, poput leće i crnog graha, mogu biti korisni za gubitak težine.

Ova hrana obično je bogata proteinima i vlaknima, dvjema hranjivim tvarima koje potiču sitost. Također može sadržavati određenu količinu rezistentnog škroba.

7. Juhe

Studija iz 2007. godine bilježi da uključivanje juhe od povrća prije obroka može biti način da se osjećate sitijima i jedete manje ukupne količine hrane, što može potaknuti gubitak težine.

Domaće juhe na bazi bundeve, rajčice i drugog povrća najbolje podržavaju upravljanje težinom.

*Prije nego što unesete drastične promjene, svakako se posavjetujte sa zdravstvenim stručnjakom.