Određene namirnice mogu pomoći u stabiliziranju razine šećera u krvi, ali neke su učinkovitije od drugih. Iako faktori poput tjelesne težine, aktivnosti, stresa i genetike također igraju važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, prema nutricionistima je upravo praćenje zdrave prehrane ključno za upravljanje razinom šećera u krvi, navodi Healthline.
Dok neke namirnice, uključujući one bogate dodanim šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, mogu uzrokovati fluktuacije razine šećera u krvi, druge mogu optimizirati regulaciju šećera u krvi i istovremeno promicati cjelokupno zdravlje.
Evo kojih 5 namirnica možete uvrstiti u svoju prehranu ako vas muči inzulinska osjetljivost.
1. Brokula i klice brokule
Sulforafan ima svojstva snižavanja šećera u krvi, a ovaj biljni spoj oslobađa brokula. Također, klice brokule su koncentrirani izvori glukozinolata, a istraživanja sugeriraju da ovi spojevi pomažu u promicanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Konzumacija povrća iz porodice kupusnjača može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, a najbolji način da povećate dostupnost sulforafana je uživanje u sirovoj brokuli i klicama ili lagano kuhanje na pari.
2. Morski plodovi
Morski plodovi, uključujući ribu i školjke, vrijedan su izvor proteina, zdravih masnoća, vitamina, minerala i antioksidansa koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Protein je ključan za upravljanje razinom šećera u krvi jer pomaže usporiti probavu, sprječava skokove šećera u krvi nakon obroka i povećava osjećaj sitosti.
Osim toga, može spriječiti prejedanje i potaknuti gubitak viška tjelesne masti, dva važna učinka za održavanje zdrave razine šećera u krvi. Visok unos masne ribe poput lososa i srdela pokazao se učinkovitim u poboljšanju regulacije šećera u krvi.
3. Bundeva i sjemenke bundeve
Bundeva je puna vlakana i antioksidansa, pa je zbog toga odličan izbor za regulaciju šećera u krvi. Osim toga, bogata je ugljikohidratima zvanim polisaharidi, koji su proučavani zbog svog potencijala za regulaciju šećera u krvi.
Sjemenke bundeve bogate su zdravim mastima i proteinima, što ih čini odličnim izborom za upravljanje razinom šećera u krvi.
4. Orašasti plodovi i maslaci od orašastih plodova
Istraživanja su pokazala da konzumacija orašastih plodova može biti učinkovit način za regulaciju razine šećera u krvi. U maloj studiji s 25 osoba s dijabetesom tipa 2, konzumacija kikirikija i badema tijekom dana kao dio prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata smanjila je razinu šećera u krvi natašte i nakon obroka.
Također, pregled studija pokazao je da konzumacija različitih vrsta orašastih plodova smanjuje razinu šećera u krvi natašte kod osoba s dijabetesom tipa 2.
5. Lanene sjemenke
Lanene sjemenke bogate su vlaknima i zdravim mastima te mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi. U osmotjednoj studiji s 57 osoba s dijabetesom tipa 2, oni koji su konzumirali jogurt s 2,5% masti koji sadrži 30 grama lanenih sjemenki dnevno doživjeli su značajno smanjenje HbA1c — pokazatelja dugoročne regulacije šećera u krvi — u usporedbi s onima koji su konzumirali običan jogurt.
Štoviše, pregled 25 kontroliranih studija pokazao je da konzumacija cijelih lanenih sjemenki značajno poboljšava regulaciju šećera u krvi.