Puni Mjesec u Vodenjaku dolazi 19. kolovoza, donoseći sa sobom snažnu energiju koja može utjecati na našu unutarnju ravnotežu, emocionalno stanje i fizičko blagostanje. Ovaj astrološki događaj nije samo prilika za introspekciju i emocionalno čišćenje, već i za rad na svom tijelu kroz mjesečevu dijetu.

Mjesečeva dijeta temelji se na drevnom vjerovanju da Mjesec, svojim fazama i gravitacijskim utjecajem, ima značajan utjecaj na tekućine u našem tijelu, slično kao što djeluje na plime i oseke. Kada je Mjesec pun, tijelo je sklonije zadržavanju tekućine, što može dovesti do osjećaja nadutosti i težine. Stoga je ovo idealno vrijeme za detoksikaciju organizma i oslobađanje od viška vode i toksina.

Kako biste maksimalno iskoristili ovu fazu punog Mjeseca u Vodenjaku, preporučuje se slijediti nekoliko ključnih koraka:

  • Post ili lagana prehrana: Na dan punog Mjeseca, tijelo je posebno osjetljivo, pa je najbolje odabrati post ili vrlo laganu prehranu baziranu na svježem voću, povrću i čistoj vodi. Ova praksa pomaže u čišćenju organizma i resetiranju probavnog sustava.
  • Hidratacija: Povećajte unos vode, ali izbjegavajte tekućine koje sadrže kofein, šećer ili alkohol. Voda je ključna za ispiranje toksina i održavanje ravnoteže u tijelu tijekom ove faze.
  • Detoksikacijski čajevi: Biljni čajevi poput koprive, maslačka ili mente mogu dodatno podržati proces detoksikacije. Ovi čajevi pomažu u čišćenju jetre i bubrega, te podržavaju eliminaciju viška tekućine.
  • Meditacija i refleksija: Mjesečeva dijeta nije samo fizička, već i duhovna praksa. Iskoristite energiju punog Mjeseca za meditaciju, journaling ili druge oblike introspekcije. Ovaj period je odličan za oslobađanje od negativnih emocija i postavljanje novih namjera.
  • Tjelesna aktivnost: Lagana tjelovježba, poput joge ili šetnje, može pomoći u poticanju cirkulacije i dodatnom izbacivanju toksina iz tijela. Izbjegavajte teške ili intenzivne treninge jer bi mogli izazvati stres u tijelu tijekom ovog osjetljivog perioda.

Puni Mjeseci svoju aktivnost šire i nekoliko dana prije, ali i poslije svoje aktivacije. Ako ste zakasnili s pripremom tijela prije današnjega punog Mjeseca, idući nastupa 19. rujna, a dijeta se može prakticirati i tijekom mladog Mjeseca koji je tu već 3. rujna 2024. godine.

Evo kako se hraniti nekoliko dana prije i nakon pojave punog Mjeseca.

1-3 DANA PRIJE PUNOG MJESECA

  • Cilj: Pripremiti tijelo za detoksikaciju, smanjiti unos teške hrane i povećati hidrataciju.

Doručak: Smoothie od zelenog povrća (špinat, kelj) i voća (jabuka, banana), sa chia sjemenkama ili lanenim sjemenkama za dodatna vlakna.

Ručak: Velika salata s povrćem (krastavac, rajčica, mrkva, zelena salata), maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodajte avokado ili kuhani slanutak za proteine.

Međuobrok: Šaka orašastih plodova ili svježe voće poput jabuke ili kruške.

Večera: Lagana povrtna juha (npr. od mrkve, tikvica, celera) i kuhano povrće s rižom ili kvinojom.

DAN PUNOG MJESECA

  • Cilj: Potpuna detoksikacija, post ili vrlo lagana prehrana kako bi se tijelo očistilo od toksina.

Opcija 1:Post na vodi – Tijekom dana pijte samo vodu, najbolje s dodatkom kriški limuna ili krastavca za dodatnu hidrataciju i čišćenje.

Opcija 2: Lagana prehrana – Ako post na vodi nije opcija, možete se odlučiti za svježe cijeđene sokove od povrća i voća (celer, mrkva, jabuka, cikla) ili jednostavne salate bez teških dodataka.

1 DAN NAKON PUNOG MJESECA

  • Cilj: Polako ponovno uvesti hranjivije obroke i nastaviti s detoksikacijom.

Doručak:Zobena kaša s dodatkom bobičastog voća i orašastih plodova, ili smoothie s bananom, špinatom i bademovim mlijekom.

Ručak: Juha od leće ili povrtna juha s integralnim kruhom ili kvinojom.

Međuobrok: Svježe povrće poput mrkve, celera, ili štapića paprike s humusom.

Večera: Pečeno povrće (batat, mrkva, brokula) s laganom proteinskom opcijom poput pečene ribe ili tofua.