Čini se kao da se svaki dan pojavljuje novi trend vezan za zdravlje s tvrdnjama da je otkrivena neka nova velika stvar za produljenje dugovječnosti. Prema riječima Kimberly Melton, registrirane dijetetičarke usmjerene na dugovječnost s 30 godina iskustva na tom području i vlasnice NutritionPro Consultinga, jednostavnost je najbolja, posebno kada se radi o odabiru hrane koja potiče zdravo starenje.

Melton je otkrila četiri jednostavne namirnice koje često preporučuje svojim klijentima da jedu redovito. Iako su namirnice sasvim obične i nimalo egzotične, ipak ih mnogi od nas možda ne jedu dovoljno. Srećom, za promjene u prehrambenim navikama nikada nije kasno!

1. Grah i mahunarke
Na vrhu liste za povećanje dugovječnosti su grah i mahunarke. “Ove sićušne nutritivno moćne namirnice pune su biljnih proteina, vlakana, vitamina i nekoliko minerala”, kaže Melton. Još jedna prednost jedenja graha je – cijena. Namirnica je jeftina i dobro se slaže s gotovo svime. "Ne samo da je jeftin, već se može kombinirati s drugom hranom bez prenaglašenih okusa", naglašava dijetetičarka.

grah
Unsplash 

2. Orašasti plodovi
Melton se slaže da su orašasti plodovi jednostavan način za dodavanje solidnog izvora hranjivih tvari svakom jelovniku. Orasi sadrže značajne količine esencijalnih masnoća biljnog podrijetla, poput omega-3 masnih kiselina koje pomažu kod upala i mogu smanjiti kolesterol. Dodatni savjet: ne zaboravite pohraniti orašaste plodove u hladnjak kako biste produžili njihovu trajnost.

orašasti plodovi
Unsplash 

3. Bobičasto voće
Voće kao što su borovnice, maline i jagode odličan su izbor. Imaju značajne količine fitokemikalija, uključujući antocijane koji mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i demencije.

voće
Unsplash 

4. Maslinovo ulje
Posljednje, ali svakako ne manje važno, jest maslinovo ulje. “Maslinovo ulje ima obilje jednostruko nezasićenih masnih kiselina korisnih za srce. Također je bogat polifenolima, spojem koji se nalazi u biljnoj hrani, a djeluje kao antioksidans i pomaže u sprječavanju oštećenja stanica i upala u tijelu,” kaže Melton. Maslinovo ulje je također snažan antioksidans zahvaljujući svojstvima polifenola (slično bobičastom voću). American Heart Association (AHA) smatra maslinovo ulje najboljim uljem za kuhanje za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Studije pokazuju da oni koji konzumiraju pola žlice maslinovog ulja dnevno imaju 15 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

masline
Unsplash 

Izvor: Well+Good