Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUTTERNUT TIKVA PRAVI JE VJESNIK JESENI: 7 razloga zašto biste ovu namirnicu trebali uvrstiti u dnevni jelovnik!

Sezona butternut tikve počinje u jesen i traje do sredine zime

 butternut tikva Izvor: Shutterstock

Butternut tikva popularna je namirnica koja nudi brojne zdravstvene prednosti zbog čega bismo je trebali češće uvrstiti u jelovnik i uživati u njezinim blagodatima.

Evo nekoliko razloga zašto je dobro jesti butternut tikvu:

1. Bogata hranjivim tvarima
Butternut tikva je izvor vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B6, folne kiseline, kalija, magnezija i drugih važnih minerala i hranjivih tvari. Vitamin A igra posebno ključnu ulogu za zdravlje očiju, imunološki sustav i kožu.

2. Niska kaloričnost
Butternut tikva ima relativno nisku kalorijsku vrijednost, što je čini izvrsnim izborom za osobe koje paze na prehranu. Također je dobar izvor prehrambenih vlakana, što pomaže u osjećaju sitosti.

3. Antioksidansi
Ovo povrće je bogato antioksidansima kao što su beta-karoten i vitamin C, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

4. Poboljšava probavu
Zahvaljujući svojoj visokoj razini prehrambenih vlakana, butternut tikva može poboljšati funkciju crijeva i olakšati probavu. Također, jedna od prednosti prehrambenih vlakana je sprječavanje zatvora.

5. Regulacija šećera u krvi
Butternut tikva ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje brze skokove šećera u krvi. To je posebno korisno za osobe koje boluju od dijabetesa ili iz nekih drugih razloga trebaju održavati stabilan nivo šećera u krvi.

6. Zdravlje srca
Redovito konzumiranje butternut tikve može smanjiti rizik od srčanih bolesti jer sadrži kalij, vlakna i druge hranjive tvari koje podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava.

7. Jača imunološki sustav
Zahvaljujući vitaminu C i drugim hranjivim tvarima, butternut tikva može pomoći u jačanju imunološkog sustava i povećati otpornost tijela na infekcije.

Izdvojeno za vas...

Najnovije