Možda ste navikli birati lubenicu bez sjemenki, ali njihova nutritivna vrijednost mogla bi vas uvjeriti u suprotno. Sjemenke lubenice niskokalorične su i bogate hranjivim tvarima, a kada se ispeku, postanu hrskave i lako mogu zamijeniti druge nezdrave opcije za međuobrok, piše Healthline.

Evo kojih 5 zdravstvenih prednosti pružaju sjemenke lubenice.

1. Nizak broj kalorija

Oko 30 grama sjemenki lubenice sadrži približno 158 kalorija. Ako sjemenke lubenice odlučite poslužiti kao ukusan međuobrok ili zamjenu za nezdrave grickalice, napravit ćete odličnu stvar za svoje zdravlje i energiju koja neće padati nakon ovog obroka.

2. Magnezij

Jedan od nekoliko minerala koji se nalaze u sjemenkama lubenice je magnezij. U porciji od 4 grama dobit ćete 21 mg magnezija, što je 5 posto dnevne vrijednosti.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) preporučuju da odrasli dnevno unose 420 mg ovog minerala. Magnezij je ključan za mnoge metaboličke funkcije u tijelu, a također je potreban za održavanje funkcije živaca i mišića, kao i zdravlje imunološkog sustava, srca i kostiju.

3. Željezo

Šaka sjemenki lubenice sadrži oko 0,29 mg željeza, ili oko 1,6 posto dnevne vrijednosti. Možda se ne čini mnogo, ali NIH preporučuje da odrasli dnevno unose 18 mg željeza. Željezo je važan sastojak hemoglobina koji prenosi kisik kroz tijelo. Osim toga, pomaže čak i tijelu pretvoriti kalorije u energiju.

4. “Dobre” masti

Sjemenke lubenice također pružaju dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina - velika šaka (4 grama) pruža 0,3 i 1,1 gram. Prema Američkom udruženju za srce, ove masti pomažu u zaštiti od srčanog udara i moždanog udara te smanjuju razinu “lošeg” kolesterola u krvi.

5. Cink

Sjemenke lubenice također su dobar izvor cinka. Pružaju oko 26 posto dnevne vrijednosti u jednoj unci (28 grama), ili 4 posto dnevne vrijednosti u velikoj šaci (4 grama).

Cink je važan nutrijent, ključan za imunološki sustav, a također je potreban za:

  • probavni i živčani sustav
  • rast i diobu stanica
  • osjete okusa i mirisa

Recept za pečene sjemenke

Pečenje sjemenki lubenice je jednostavno. Zagrijte pećnicu na 170°C i stavite ih na pleh za pečenje. Peći će se otprilike 15 minuta, ali možda ćete ih htjeti promiješati na pola pečenja kako biste osigurali ravnomjernu hrskavost.

Možete poboljšati okus sjemenki dodavanjem malo maslinovog ulja i soli ili posipanjem cimeta i laganog sloja šećera. Ako želite intenzivniji okus, možete dodati sok od limete i čili u prahu ili čak kajenski papar.