Štitnjača igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, a za pravilan rad potrebna joj je dovoljna količina joda. Nedostatak ovog minerala može dovesti do hipotireoze ili gušavosti – povećanja štitnjače kao kompenzacije za manjak hormona, navodi Health.
Iako određene namirnice mogu podržati zdravlje štitnjače, konzumacija brze i prerađene hrane te glutena (kod osoba s intolerancijom) može negativno utjecati na njezinu funkciju.
U nastavku donosimo popis 5 namirnicakoje potiču zdravlje štitnjače te 3 koje bi trebalo izbjegavati.
1. Brazilski oraščići
Osim joda, sadrže i selen koji pomaže regulaciji hormona štitnjače, a samo jedan oraščić sadrži između 68 i 91 mcg selena. No, ne treba pretjerivati – previše selena može uzrokovati neugodne nuspojave poput zadaha po češnjaku, gubitka kose i promjena na noktima pa se ne preporuča konzumirati više od 4-5 oraščića dnevno.
2. Jogurt
Mliječni proizvodi su dobar izvor joda. Međutim, količina joda može varirati ovisno o prehrani stoke i metodama prerade mlijeka. Grčki jogurt ili običan jogurt s niskim udjelom masti može osigurati do 50% dnevnih potreba za jodom.
3. Govedina i piletina
Cink je također važan za zdravlje štitnjače jer pomaže u proizvodnji hormona. Niska razina cinka može dovesti do hipotireoze i problema s rastom kose. Goveđi odrezak od 85 g sadrži oko 7 mg cinka, dok pileće meso sadrži oko 2,4 mg po porciji.
4. Riba
Budući da jod dolazi iz tla i morske vode, riba je odličan izvor ovog minerala. Porcija pečene ribe bakalara (85 g) sadrži oko 158 mcg joda, dok i pohani riblji štapići mogu osigurati zdravu količinu joda (oko 58 mcg po porciji).
5. Povrće iz porodice kupusnjača
Povrće poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica sadrži spojeve koji mogu smanjiti apsorpciju joda ako se konzumira sirovo i u većim količinama pa je kupusnjače zato korisno konzumirati kao predjelo uz glavni obrok. Kupusnjače su poznate po visokom sadržaju hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamine C i K te različite antioksidanse.
Stručnjaci također donose i popis vrste namirnica koje negativno utječu na zdravlje štitnjače, a to su gluten, brza hrana i prerađene namirnice. Ako imate celijakiju ili intoleranciju nagluten, može doći do problema s apsorpcijom nutrijenata i zdravljem štitnjače.
Iako je prerađena hrana često bogata solju, proizvođači rijetko koriste jodiranu sol. Povećana konzumacija takvih proizvoda može dovesti do visokog unosa natrija bez dovoljno joda. Brza hrana također ne koristi nužno jodiranu sol, a nije lako provjeriti njen sadržaj joda.