Ljekovita svojstva majčine dušice poznata su još od antičkih vremena. Stari Egipćani preporučivali su čaj od majčine dušice za jačanje organizma, kao i za ublažavanje simptoma prehlade i upale grla. Njezin prepoznatljiv, aromatičan miris često nas podsjeća na bakine zimske specijalitete, dok timol – eterično ulje koje sadrži – ima snažan protuupalni učinak i pomaže u borbi protiv infekcija dišnog sustava.

Osim što se koristi kao začin u kuhinji, majčina dušica cijenjena je i u prirodnoj medicini. Ova biljka, poznata i kao timijan, raste spontano u mediteranskim krajevima. Njezina aroma je intenzivna i bogata hlapivim uljima, a postoje i blaže, hibridne sorte koje se posebno cijene kao začini za mesna jela i sireve.

Majčina dušica pomaže kod prehlade i upale grla

Podrijetlom iz mediteranskih područja (Italija, Grčka, južna Europa), majčina dušica cvate od sredine ljeta do kasne jeseni. Najbolje vrijeme za berbu je listopad, kada se sakupljaju i suše samo cvjetne stabljike.

Ova ljekovita biljka pomaže tijelu da se bori protiv bakterija i mikroba, što je čini idealnim prirodnim lijekom za gripu i sezonske infekcije. Topao čaj od majčine dušice – pripremljen od žličice sušene biljke na 100 ml kipuće vode – ublažava prehladu, bol u grlu, veliki kašalj i bronhitis.

Eterično ulje majčine dušice

Eterično ulje timijana, dostupno u trgovinama zdrave hrane, koristi se za smirivanje astmatičnih napada, poboljšanje respiratornih infekcija te ubrzavanje oporavka nakon upale pluća.

Kod upale grla ili bolova u prsima, možete koristiti tople obloge s majčinom dušicom, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja. Također, oblozi i tople kupke od praha timijana korisni su za ublažavanje bolova u zglobovima i poboljšanje cirkulacije. Za kupku se preporučuje dodavanje pet litara čaja od majčine dušice u kadu s vodom.

Ipak, čaj od majčine dušice nije preporučljiv osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, čira na želucu ili povećane želučane kiselosti.

Izvor: Sensa.mondo.rs