Puno više pažnje polažemo nutritivnoj vrijednosti namirnica nego njihovom podrijetlu, upozorava Amerikanka Katheryn Gronauer, certificirani zdravstveni coach. Kupujemo, primjerice, tropske acai ili himalajske goji bobice jer imaju odličan sastav, a pritom ne razmišljamo o tome da živimo u potpuno drugačijoj klimi od one u kojoj one rastu. Ako namirnica ne raste u regiji u kojoj živimo, prema tzv. teoriji energije hrane iz kineske medicine, ona nam neće dati vrstu energije koju trebamo.
Kako objašnjava Gronauer, biljke koje se uzgajaju u toplijoj klimi priroda je stvorila tako da pomažu tijelu iznutra ga hidratizirajući i hladeći, dok one koje rastu u hladnijoj klimi, poput korjenastog povrća, griju tijelo. „Bez obzira na nutritivnu vrijednost hrane, naš bi prioritet trebala biti konzumacija lokalno uzgojene i sezonske hrane koja će nam pomoći da se najbolje prilagodimo svojim klimatskim uvjetima“, naglašava Gronauer.