1. Avokado
Iako se obično poslužuje kao povrće, avokado je tropsko voće glatke teksture i bogatog orašastog okusa. Bogato je jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, osobito blagotvornom oleinskom kiselinom. Osim što je riznica zdravih masnih kiselina, avokado je i koncentrirani izvor vlakana, folne kiseline, vitamina B6, kalija i bakra. U svakodnevnoj prehrani može poslužiti kao nutritivno vrijedna alternativa namazima i umacima bogatim zasićenim mastima kako biste smanjili unos kalorija, natrija i kolesterola.

2. Chia sjemenke
Riječ chia potječe iz starog indijanskog jezika i u izravnom prijevodu znači: uljnat, što asocira na bogat sadržaj ulja, a danas znamo da se radi o „dobrim“ masnoćama. Chia je bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, točnije omega-3 masne kiseline i alfa-linolenske kiseline. Posebno je povoljan njezin omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina jer sadrži tri puta više poželjnih omega-3 u odnosu na omega-6, što je rijetka karakteristika namirnica koje konzumiramo. Također, dobar je izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana, aminokiselina, vitamina B skupine i minerala (kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij...). Konzumacijom samo dviju žlica sjemenki osigurat ćete svom tijelu otprilike 11 grama vlakana, 4 grama proteina, 180 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina i samo 140 kcal.

3. Maslinovo ulje
Naša djevičanska maslinova ulja glavna su komponenta mediteranske prehrane koja se smatra zlatnim standardom pravilne prehrane za zdravlje i dugovječnost. Redovita konzumacija maslinova ulja pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom razvoja bolesti srca, prevencijom nastanka karcinoma te jačanjem imunosnog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu. U časopisu Nature objavljeno je otkriće da kemijski spoj oleokantal, prirodno prisutan u ekstra djevičanskom maslinovu ulju, ima protuupalni učinak sličan lijeku ibuprofenu. Taj je spoj odgovoran za gorkast okus maslinova ulja. Smatra se da bi redovita konzumacija maslinova ulja tijekom duljeg perioda mogla imati jednako pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv bolova. Tako, primjerice, 50 grama maslinova ulja dnevno ima isti učinak kao desetina doze ibuprofena preporučena odrasloj osobi.