Za očuvanje intelektualnih funkcija najvažniji su plodovi tamnih boja, kao što su borovnica, ribiz, kupina, brusnica, malina i jagoda. U jednom dugoročnom istraživanju ispitanici koji su jeli borovnice imali su manje simptoma moždanog starenja poput oslabljenog pamćenja i razumijevanja u usporedbi s onima koji su jeli jagode i brokule. Ljubičaste ili tamnocrvene plodove dobro je jesti i radi održavanja duševnog blagostanja u poznoj dobi.
No među namirnicama ima i drugih vrhunskih antidepresiva.
Ponajprije je to hrana koja sadržava triptofan: jaja, bakalar, losos, soja, sezamove sjemenke, parmezan, puretina, piletina, janjetina, svinjetina i govedina. Dobri antidepresivi su i riba te riblje ulje jer sadržavaju omega-3 masne kiseline, spojeve koji štite moždane stanice od propadanja. Od vitamina, najvažniji za mozak su pripadnici B-kompleksa, a najviše B9 (folacin) i B12 (kobalamin). Folacin je prisutan u grahu, grašku, mahunama, šparogama, špinatu, jetri i sjemenkama suncokreta. Vitamin B12 nalazi se u mesu, jajima i mliječnim proizvodima, pa se vegetarijancima preporučuje da ga uzimaju kao dodatak prehrani.