1. Na ljetovanju za doručak, uz finu krišku kruha i malo maslaca, pojedite dimljeni filet lososa. Ružičasto meso ove ribe bogato je omega-3 masnim kiselinama koje smiruju upalne procese uzrokovane oštećenjem kože na suncu. Sličan učinak imat će sardine, haringa, lokarda i pastrva, kao i riblje ulje koje možete nabaviti u obliku dodataka prehrani.
2. Košaru za voće u ljetnoj rezidenciji ili hotelskoj sobi napunite dinjom, lubenicom, ružičastim grejpom i rajčicom. Konzumacija voća i povrća bogatih likopenom, najsnažnijim antioksidansom među karotenoidima, pomoći će koži da se brže prilagodi UV zračenju, a štiti je i od indirektnog oštećenja DNK. Ljeti što češće pripremite fini umak od rajčica jer se likopen najbolje apsorbira iz termički obrađenih rajčica uz dodatak ulja. Zato se preporučuje kečap te pasterizirani sok od rajčice.
3. Želju za slatkimutažite pločicom tamne kvalitetne čokolade jer i ta crna fantazija pridonosi obrani od sunca. Flavonoidi iz kakaa imaju izražena antioksidacijska svojstva koja mogu umanjiti fotooštećenje. Ipak, treba znati da jesti kakao u čokoladi i piti ga s mlijekom nije isto. Svako dodavanje mlijeka je „razrjeđivanje“ do potpunog iščezavanja zaštitnih učinaka.
4. Kada sunce dosegne vrhunac, priuštite si lagan obrok, poput što manje termički obrađenog zelenog lisnatog povrća. Špinat, blitva ili brokula osigurat će organizmu vitamin A koji štiti od iritacije, potiče obnovu stanica kože i poboljšava sposobnost zadržavanja vlage.
5. Tekućina, tekućina i još tekućine. Bez bočice vode ne odlazite ni po kruh u obližnju trgovinu. A u predahu između odlaska na plažu, ručka, večere, izlazaka, pijuckajte zeleni i bijeli čaj. Oba čaja sadržavaju polifenole koji pomažu u borbu protiv UV zraka. Zeleni čaj sadržava nešto više antioksidansa EGCG-a koji zaustavlja upalne procese zaslužne za starenje kože i sprječava razvoj stanica tumora. Zeleni čaj sadržava i L-teanin, aminokiselinu koja poboljšava sposobnost opuštanja i tako smanjuje razinu kortizola, hormona stresa koji koči sintezu kolagena.