Kao što na formiranje ljudskog karaktera utječu mnogi faktori kao što su forma tijela, fiziološki ritmovi, obrasci, jake strane i slabosti, urođene karakteristike živčanog sustava, iskustva i ponašanje te svaka poduzeta akcija koja je naš jedinstven energetski potpis, tako je i svaka namirnica jedinstvena.

Sve što konzumiramo ima povijest i bogatu energetsku strukturu. Ima svoj oblik, boju, okus. To je ono što možemo vidjeti i osjetiti na nepcu, no svaka namirnica ima i karakter, što uglavnom ne možemo percipirati sa svojih pet osjetila. Međutim, povežemo li se dublje s hranom na svojevrstan način osjetit ćemo i njen energetski potpis.

Što utječe na karakter hrane

Na formiranje karaktera hrane utječu brojni faktori. Osnovni su: smjer rasta (prema dolje i prema gore, prema unutra i prema van), brzina (veća ili manja) i ritam rasta (pravilan i nepravilan). Na karakter hrane utječe i njen temperament koji se izražava u terminima vlažnosti (suha, mokra) i temperature koja gradira (vruća, topla, sobne temperature, hladna, ledena). Hrana biljnog porijekla, primjerice, nakon što je uzgojena pa ubrana ili izvađena iz zemlje, prolazi i daljnji proces promjene - čuvanje, skladištenje, kombiniranje s drugom hranom, različite metode pripreme (pranje, guljenje, rezanje, grijanje, pirjanje, kuhanje, pečenje, kiseljenje, smrzavanje...).

Osim tih operativnih intervencija, hrana je u kontaktu i s energijom ljudi koji su sudjelovali u njenu životnom putu. Od ljudi koji su pripremali tlo za uzgoj, uzgajali je, brali, prevozili, skladištili, prodavali, odabirali, kupili, pripremali i na kraju pojeli.
Kada vam se javi želja za određenom hranom, na vrlo suptilnoj razini javlja se potreba iskušavanja energetskih kvaliteta te hrane.

Okusi i njihova veza s organima

U energetici hrane vrlo je važna priroda okusa - slatkog, gorkog, kiselog, ljutog i slanog. Kvaliteta svakog od tih okusa varira u stupnju intenziteta. Neka hrana može biti jako slatka, a druga suptilno slatka i blago kisela. Svaka ima dominantan jedan okus i često jedan ili više suptilnih okusa.

Tradicionalna kineska medicina dokazuje kako okusi biraju put do organa i sustava u ljudskom tijelu. Svaki okus ima tendenciju ulaska i rezoniranja u jednom ili više organa u tijelu.
Slatko: učinak smirivanja, ublažavanja, opuštanja. Efekt taloženja, zaobilaženja. Tendencija ispunjavanja praznine i ispunjavanja toplinom. Slatki okus povezan je sa slezenom i gušteračom. Namirnice dominantno slatkog okusa: mrkva, cikla, žitarice, svježe i sušeno voće, javorov sirup, med.
Gorko: efekt sušenja, čišćenja, isparavanja, stezanja. Tendencija stvaranja i praznine i punine. Povezano je sa srcem i tankim crijevom. Namirnice dominantno gorkog okusa: neke vrste zelenog povrća, neko korjenasto povrće, začinsko bilje, kava, čaj.
Kiselo: efekt stezanja, stremljenja prema gore, gužvanja, nabiranja, mežuranja, poput izraza lica dok jedete limun. Kiselo ima tendenciju ispražnjavanja i hlađenja. Povezano s jetrom i žuči. Namirnice dominantno kiselog okusa: limun, limeta, ukiseljeno povrće.
Ljuto: efekt raspršivanja, otpuštanja, stimuliranja, uzbuđivanja. Tendencija brzog ispražnjavanja pretrpanosti, zagrijavanja u početku, a kasnije hlađenja. Povezano je s plućima i debelim crijevom. Namirnice dominantno ljutog okusa: luk, češnjak, đumbir, papar, čili.
Slano: efekt omekšavanja, gipkosti, energiziranja, zadržavanja, pohranjivanja. Tendencija i punjenja i pražnjenja. Povezano je s bubrezima i mjehurom. Namirnice dominantno slanog okusa: morska sol, sušena i dimljena hrana.

Često se ta povezanost pogrešno tumači kao da su okusi blagotvorni za te organe. Oni nisu ni "dobri" ni "loši", samo proizvode energetski učinak koji se odražava u kvaliteti punjenja ili pražnjenja organa, ovisno o njegovu stanju koje može biti prazno, puno ili uravnoteženo.

Kakve veze ima naš karakter s omiljenim okusima

Slikovito rečeno, ljuta hrana po prirodi raspršuje i odvodi nagomilanu energiju. Ako su nečija pluća ispunjena nakupljenom energijom, ljuti okus može potaknuti raspršivanje te kondenzirane energije. S druge strane, ako su pluća energetski iscrpljena, okus ljutine neće biti od podrške, čak može naštetiti postojećem stanju. S energetskog aspekta pet okusa nisu statične i fiksne kategorije s jednom namjenom. Svakodnevna prehrana trebala bi se bazirati na uravnoteženoj prisutnosti svih pet okusa u jelovniku.

Zaustavite se na trenutak. Primijetite kako se osjećate. Jeste li ljuti, ogorčeni, razdragani, nasmijani, stisnuti, zabrinuti, prestrašeni… ? U kojem dijelu tijela to osjećate? Primijetite to. Nekoliko puta duboko udahnite, zadržite dah na trenutak i duboko izdahnite. Pitajte li tijelo što mu je potrebno, koji okus želi, dat će vam nepogrešiv odgovor. Ono vam samo želi pomoći da ga dovedete u balans.

Igrajte se. Promatrajte koje okuse preferiraju osobe iz vašeg okruženja. Možda će vam crte njihovog karaktera postati jasnije ili ćete spoznati nešto novo o njima?
"Naš karakter je ono što činimo kada mislimo da nas nitko ne gleda", H. Jackson Brown, Jr.