Mislite li da ne podnosite određene namirnice, možete se podvrgnuti testu intolerancije, ali postoje i neki koraci koje možete sami poduzeti kako biste uklonili najčešći uzrok: propusnost crijeva. Kako kaže nutricionistica i blogerica Anita Šupe, važno je prije svega izliječiti crijevnu stjenku i obnoviti crijevnu floru. Evo njezinih savjeta za obnovu crijevne sluznice:

1. Izbjegavajte glavne alergene: žitarice koje sadržavaju gluten (uzročnik različitih autoimunih bolesti) i mliječne proizvode od industrijski obrađenog mlijeka (svježe nepasterizirano i nehomogenizirano mlijeko je nešto sasvim drugo).
2. Izbjegavajte industrijske prerađevine prepune šećera i škroba koje su hrana patogenim bakterijama i kvasnim gljivicama poput kandide te rafinirana biljna ulja prepuna omege-6 koja (zbog nesrazmjera s omegom-3) izaziva upalne procese u tijelu, a time i većinu kroničnih bolesti.
3. Prehranu temeljite na cjelovitoj hrani – čistim izvornim namirnicama.
4. Neka vam se na jelovniku redovito nađu juhe od kostiju – temeljac. Mesna, kokošja i riblja juha od kostiju osigurava građevinski materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stjenke i ima zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima.
5. U prehranu uvedite domaći kefir – najučinkovitiji laktofermentirani mliječni proizvod koji omogućava izgradnju zdrave crijevne flore.