Daleke svjetske kuhinje u vašem domu

Internet vam daje opciju besplatne životne edukacije, ali katkad morate dobro 'prokopati' da biste našli baš ono što vam treba. Videoforma reformirala je pristup zdravom kuhanju, približivši gledateljima najudaljenije kuhinje svijeta i informacije o egzotičnim namirnicama.

Na sajtovima kao što su Epicurious, Chow i BBC Food možete pronaći videouratke za tehnike pripreme, kuhanja i zanimljive zdrave recepte iz cijelog svijeta. Na Epicuriousu možete naučiti kako pravilno izrezati avokado i od njega napraviti kolumbijski guacamole, a rubrika Put oko svijeta u 80 recepata daje vam impresivne detaljne upute za jela kao što su izraelski falafel i indijska masala dosa; na toj stranici možete vidjeti i kako poznati glazbenik Mobi priprema veganske palačinke.

Youtube

Youtube je jedna od internetskih platformi gdje je lako pronaći i pogledati sve - od predavanja londonskog Concord instituta, prezentacije stručnih makrobiotičkih kuhara od Amerike do Japana, pa i za to upriličenih dnevnika ljudi kojima je takav način prehrane pomogao u rješavanju zdravstvenih problema i kuhara amatera.

Potražite Youtube kanal EricandSanae, američkog gurmana, makrobiotičkog kuhara Erica Lechasseura čiji recepti i knjige dovode makrobiotiku na višu razinu; video možda jest u kućnoj produkciji, ali će vas nadahnuti da napravite slatke veganske kokos macarons. Na Youtubeu ćete naći i videorecepte Aine McAteer, fantastične Blissful chef, Christine Cooks, hip chick Jessicu Porter.

Dunja Gulin i sirova hrana

Moji omiljeni videopodsjetnici su oni kuharice Dunje Gulin, suradnice časopisa Sensa. Sve ih pregledno možete pronaći na videodijelu njezine stranice rentajchefa.com - od toga kako napraviti kokosovo mlijeko koje će biti bez aditiva, preko mladog kelja s umakom od kikirikija, do zdrave domaće Nutele.

Ako vas zanima prehrana sirovim namirnicama i egzotični sastojci kao što su durian, maca i neem, te kako ih iskoristiti u spremanju hrane, potražite Davida Wolfea, jednog od pionira takve prehrane. Njemu dodajte i Ani Phyo, koja je osim koloritnih prezentacija (Ani Phyo’s Raw Food Kitchen) napravila i pokoji video u suradnji s Vegetarian Times; pokazat će vam kako lisnato povrće može biti osnova za raznobojne vrste sirovih sarmica, ali i kako da izmaštate slatke delicije od sirovih sastojaka.

Blogovi

Blogovi o hrani uglavnom imaju fotografske upute (i beskrajno su inovativni i inspirativni), ali se nađe i poneki s predivnom videoprodukcijom. Takav je Kitchen Vignettes (kitchenvignettes.blogspot.com) koji priča o razvojnom putu hrane, od farme do stola. Besprijekornom slikom i umjetničkom montažom videopriče vas mame da napravite mousse od kestena, tart of jagoda i bosiljka ili pastu od koprive. Obavezno pregledajte Perennial Plate, ali i the Kind Life glumice Alicije Silverstone koja je prije nekoliko godina izdala vegansku i makrobiotičku kuharicu istog naziva s čuvenom makrosavjetnicom Minom Dobić.

I nova generacija magazina kao što su Cereal, Kinfolk, Lucky Peach bave se tim formatom na svojim sajtovima. Za kraj, dodatnu edukativnu inspiraciju i predavanja o hrani možete potražiti i na TED i dolectures.com. Sad je vrijeme da se ugrijemo i naučimo nešto novo.