Makrobiotička prehrana preferira organsku i tradicionalnu hranu, kuhanje na pari, a prednost daje integralnim namirnicama, juhama, mahunarkama, povrću, sojinim proizvodima, orašastim plodovima i sjemenkama te dopušta i nešto ribe i voća.

ZA Ovaj stil prednost daje zdravim minimalno obrađenim namirnicama bogatima biljnim vlaknima, što je danas od iznimne važnosti s obzirom na to da moderna industrija pretjerano obrađuje hranu i dodaje joj niz štetnih sastojaka. Zbog povećanog unosa biljnih vlakana, ovaj način prehrane može spriječiti nastanak hemeroida, karcinoma debelog crijeva, a povećan unos fitoestrogena (biljnih tvari koje pridonose hormonskoj ravnoteži), pomaže u sprečavanju hormonski ovisnih tumora poput raka dojke. Nerijetko se osobe koje obole od karcinoma okrenu upravo takvom načinu prehrane i iako ima svjedočanstava da pomaže u liječenju, do danas nemamo čvrsto znanstveno stajalište da makrobiotika ima presudan utjecaj na izlječenje.

PROTIV Da biste provodili makrobiotičku prehranu, morate pravilno uravnotežiti jin i jang hranu, što mnogima može biti komplicirano i nepraktično. Makrobiotika zahtijeva drastične promjene životnih navika. Zahtijeva savjetovanje s iskusnom stručnom osobom da bi se izbjegli nutricijski nedostaci, što je i financijski skupo. Savjetovanje sa stručnjakom i planiranje prehrane posebno je važno osobama koje imaju dijagnozu karcinoma kako ne bi došlo do nedostatka esencijalnih tvari u organizmu potrebnih za jačanje imuniteta, koji je u toj situaciji itekako potreban!
Nutrijenti koji često mogu nedostajati su željezo, vitamin B12 i kalcij, što se može negativno odraziti na zdravlje. Smatram da iscrpna edukacija mora prethoditi prelasku na ovaj stil prehrane.