Za tijesto:
1 ¼ šalice brašna T-850
1 žličica praška za pecivo bez aluminija
½ žličice sode bikarbone
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cimeta
¼ žličice klinčića u prahu
¼ žličice muškatnog oraščića u prahu
¼ žličice soli
½ šalice suncokretova ulja
2/3 šalice javorova sirupa ili slada
1/3 šalice sojina mlijeka
korica 1 limuna
sok ½ limuna
Za kremu:
1 šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći
¼ žličice vanilije u prahu
¼ šalice slada od smeđe riže
vode po potrebi
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi pjenjačom izmiješajte tekuće sastojke, dodajte ih suhima pa žlicom lagano povežite u glatku smjesu. Ne koristite mikser jer se tijesto neće lijepo dignuti i bit će žilavo.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalupiće za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku dopola napunite smjesom. Ako vam ostane smjese, ravnomjerno je rasporedite po kalupićima. Pecite petnaestak minuta, sve dok se tijesto lijepo ne digne i čačkalica ubodena u jedan od cupcakesa ne izađe suha. Izvadite iz kalupa i ohladite.
Za kremu, u blender visoke brzine dodajte namočene oraščiće (koje ste prethodno ocijedili), vaniliju i slad. Miksajte sve dok ne dobijete glatku kremu koja teksturom podsjeća na šlag. Dodajte malo vode tijekom miksanja, ako je potrebno.
Na ohlađene tortice žlicom (ili špricom za ukrašavanje) nanesite malo kreme pa prije posluživanja pospite s malo cimeta. Ako vam ostane kreme od oraščića, čuvajte je u hladnjaku i iskoristite u roku od nekoliko dana.