U čemu je posebnost mediteranske kuhinje? Odgovor se može sažeti u jednoj rečenici – svježe sezonske namirnice pripremljene na brz, jednostavan i lagan način. Mediteranska kuhinja temelji se na sezonskom voću i povrću, a poželjno je da su namirnice svakog dana u tjednu drukčije kako bi jelovnik bio raznovrstan. Nadalje, preporučuje se jesti što više sirovog voća i povrća, a ako se termički obrađuje, onda priprema treba biti što kraća.

mediteran
Profimedia/Shutterstock mediteran
Važan izvor energije: Žitarice i tjestenina

U mediteranskoj prehrani one su glavni izvor složenih ugljikohidrata i energije potrebne za rad organizma. Uz žitarice, važan čimbenik koji osigurava dnevni unos ugljikohidrata su i riža i gomoljasto povrće. Ugljikohidrate bi trebalo prije svega konzumirati u prvom dijelu dana, kad je organizmu potrebno više energije.

Za bolju memoriju: Plava riba

Ovo je visokokvalitetna namirnica zbog bogatstva omega-3 masnim kiselinama. U mediteranskim krajevima često je glavno jelo uz ne manje važno povrće na lešo. Tuna, plavica, skuša, losos i sl. sadržavaju velike količine omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina, koje su važne za zdrav krvožilni sustav.

Za zdravo srce: Maslinovo ulje

Bogat je izvor jednostruko nezasićenih masnih kiselina koje u maslinovom ulju čine 70-90% masnoća. Tokoferoli i drugi mikronutrijenti sadržani u maslinovom ulju važni su posrednici njegova korisnog učinka na organizam.

Ukusni antioksidans: Crno vino

Blagotvorno djeluju na organizam. Polifenoli iz crnog vina najbolji su lovci na slobodne radikale, a po načinu djelovanja spadaju u skupinu antioksidansa. Dva decilitra crnog vina na dan povoljno djeluju na zdravlje. Na našim sunčanim otocima najpoznatija crna vina su s položaja Dingač, Ivan Dolac i Postup.

Zeleni proteini: Mahunarke i lisnato povrće

Znatne količine proteina osiguravaju se unosom mahunarki (grah, grašak, bob, leća), no jednako je važno lisnato povrće (blitva, cvjetača, špinat) koje je bogato mineralima i ima funkciju balastnih tvari, pa pozitivno djeluje na probavni sustav.

Vitaminski štit: Agrumi

Limun, grejp, naranča i mandarina voće je mediteranskog pojasa veoma bogato vitaminima i mineralima koji pozitivno djeluju na obrambeni sustav. Redovitim unosom agruma stanovnici mediteranskih zemalja mogu zadovoljiti potrebe za većinom vitamina i minerala. Ako se tome dodaju zaštitni čimbenici krvožilnog sustava – bijeli luk, brokula i kupus, može se govoriti o čvrstom obrambenom štitu.