Zeleni čaj sa začinima

1 litra vode

štapić cimeta

4 zrna kardamoma

6 klinčića

½ do 1 žličice svježe naribanoga muškatnog oraščića

2 žličice zelenog čaja (ili 2 filtar-vrećice zelenog čaja)

Vodu zagrijte do vrenja pa umiješajte začine. Ostavite da odstoje 5 minuta pa procijedite. Kad se voda ohladi na 60 stupnjeva, dodajte zeleni čaj i ostavite 3 minute. Procijedite (ili izvadite filtar-vrećice) pa poslužite. Ako želite, možete dodati malo limunova soka.

Čaj s grejpom

1 litra vode

4 filtar-vrećice čaja od metvice

2 grejpa

po želji nasitno naribana korica neprskanog limuna

Skuhajte čaj od metvice i ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu. Grejp ogulite i razdvojite na kriške pa kriškama uklonite opne. Stavite ih u posudu, prelijte čajem i ostavite u hladnjaku preko noći. Sljedećeg dana procijedite i pritom dobro istisnite kriške grejpa kako bi se iscijedio sav sok. Imate li neprskani limun, dodajte nasitno naribanu koricu za intenzivniju aromu.

Detoks-čaj s goji bobicama

1 litra vode

2 vrećice biljnog čaja ili čajne mješavine po izboru (npr. majčina dušica i metvica)

1 žličica goji bobica

Vodu zagrijte do vrenja pa u nju dodajte čaj i goji bobice. Ostavite da odstoje 8 do 10 minuta. Procijedite i poslužite.

Čaj s đumbirom i šipkom

komad đumbira dug 2 cm

1 litra vode

2 filtar-vrećice zelenog čaja

1 šipak

Đumbir ogulite i narežite. Stavite ga u manji lonac i prelijte s pola litre hladne vode. Kuhajte na laganoj vatri dok ne zakipi pa nastavite kuhati 10-ak minuta. Za to vrijeme ostatak vode zagrijte do 60 stupnjeva te dodajte filtar-vrećice zelenog čaja i ostavite 3 minute, a zatim ih izvadite. Šipak prerežite i iscijedite poput agruma. Potom očistite sjemenke šipka, stavite ih u cjedilo i pritisnite žlicom da izađe što više soka. Procijedite čaj od đumbira pa ga pomiješajte sa zelenim čajem i sokom od šipka.