Prema dugogodišnjem istraživanju, razlog je praćenje tradicijskog japanskog plana prehrane. Svi koji vjerno prate preporučeni plan prehrane produljuju životni vijek za 15 posto i smanjuju rizik od obolijevanja.

Pratili su prehrambene navike i zdravlje čak 80 tisuća ispitanika tijekom 15 godina. Prema zaključcima istraživanja, za to je zaslužna njihova tradicijska dijeta koja obiluje žitaricama, ribom i sojom, a oskudijeva masnoćama.

U japanskoj piramidi zdrave prehrane najveći dio zauzimaju jela od žitarica poput riže, kruha i japanskih rezanaca, i to 5 - 7 porcija dnevno. Slijedi 5 - 6 porcija jela s povrćem, pa se piramida sužava do 3 - 5 porcija proteina, koji uključuju meso, ribu, plodove mora, jaja i proizvode od soje.

Na dnu piramide dvije porcije dnevno pripadaju voću i jednako toliko mlijeku i mliječnim proizvodima. A na vrhu ove piramide je svakodnevna tjelesna aktivnost. Tako prosječni Japanac napravi preko 7000 koraka dnevno, a na Zapadu se preporučuje oko 2000 koraka.