Određena hrana može pomoći prevenirati sunčeva oštećenja i njegovati kožu iznutra. To se ponajviše odnosi na prehranu bogatu svježim, lokalnom voćem i povrćem jer obiluje antioksidansima koji poništavaju ili ublažavaju oksidativni stres kojeg uzrokuje UV zračenje. „Za zaštitu od sunca najbolja je mediteranska prehrana. Istaknute namirnice su maslinovo ulje i šareno voće i povrće“, kaže nutricionistkinja, posebno ističući rajčicu koja zbog likopena štiti kožu, te maslinovo ulje koje štiti i pomlađuje kožu iznutra.
„Jako je dobra i ona hrana koja je izvor polifenola, primjerice losos koji je ujedno jako cijenjen i zbog astaksantina koji posjeduje protuupalno djelovanje“, dodaje Darija Vranešić Bender. Astaksantin je snažan prirodni antioksidans koji štiti od opeklina, fotodermatoza, alergija na sunce, ali i bora i staračkih pjega i zato ga često nazivaju prirodnim 'suncobranom'.