• Trajnije namirnice nabavljajte jednom mjesečno. Pri tome možete značajno uštedjeti ako istražite gdje im je cijena povoljnija. Žitarice, mahunarke, suhi začini, sjemenke i orašasti plodovi nude se i u rinfuzi. 
  • Namirnice kraćeg roka trajanja, poput svježeg povrća, tofua i sejtana, nabavljajte jednom tjedno, a meso i ribu bilo bi najbolje pojesti istog dana kada ste ih nabavili. 
  • Povrće, jaja, tofu i seitan potrebno je čuvati u hladnjaku. 
  • Zeleno lisnato povrće i svježe začinsko bilje također čuvajte u hladnjaku, ali u papirnatim vrećicama jer će tako dulje trajati. 
  • Ulja držite na tamnome i hladnome mjestu u kuhinji. Slobodno nabavite veće količine ulja i octa jer većina može stajati mjesecima u dobro zatvorenim staklenim bocama.
  • Red, preglednost i čistoća pojednostavljuju rad u kuhinji. Zato je važno namirnice kao što su žitarice, tjestenina, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi staviti u prozirne staklene ili plastične posude s poklopcem.
  • Male količine suhih začina stavite u staklene bočice i smjestite ih blizu štednjaka da vam uvijek budu nadohvat ruke. 
  • Za dobru organizaciju u kuhinji važna je i podjela poslova. Uključite ukućane u nabavu namirnica i pripremu hrane, od pranja i rezanja do kuhanja. Djecu je važno zarana uključiti u kuhinjske aktivnosti: to će im biti igra uz koju će naučiti ne samo o radu u kuhinji nego i o važnosti kvalitetne prehrane. Kako bi svaki član obitelji dobio priliku jesti ono što voli, najbolje je da cijela obitelj zajedno planira što će se jesti tijekom tjedna. Planiranje jelovnika olakšava i sastavljanje popisa za kupnju, čime se štede i vrijeme i novac.