PREHRANA TIJEKOM MENSTRUALNOG CIKLUSA: Svaka od 4 faze zahtijeva poseban režim, a mi ističemo na što obratiti pozornost

Osjećate se li se umorno ili usporeno, saznajte kojim si namirnicama možete pomoći i poboljšati kvalitetu života tijekom mjesečnice

Shutterstock

Menstrualni ciklus sastavni je dio ženina života. Stoga je bitno razumjeti sve četiri faze koje obuhvaća te stvoriti prehrambene navike koji odgovaraju vašem individualnom stanju i stilu života. Ove pojave, koje se odvijaju kontinuirano u ženskom tijelu, dijele se u četiri faze, a one su menstrualna, folikularna, ovulacijska i luteinska. Premda svaku od njih treba gledati kroz period trajanja od tjedan dana, podijeljene su i u dvije skupine u trajanju od sva tjedna. Jer, dok folikularna i ovulacijska faza dolaze uz potporu visoke razine energije, druge dvije sa sobom povlače upravo suprotno.

Vitalnu ulogu igraju i hormoni koji doprinose promjenama našeg raspoloženja i osjećaja vedrine. Važno je zato, znati što je vašem tijelu potrebno tijekom svake od njih i kako mu pomoći u prilagodbi ovim periodima. A, dobra pripremljenost i znanje o namirnicama koje vam mogu pomoći optimizirati razine hormona, neki su od temelja poboljšanja vašeg generalnog stanja.

Započinjemo s uvidom u pristupe i namirnice koji vam mogu pomoći tijekom menstrualne faze. Nju često nazivamo i zimskom fazom, a traje od prvog do sedmog dana ciklusa. Obilježena je niskom razinom energije i poziva na kontemplaciju i umirenje. Za njena trajanja konzumiraju se laka probavljiva hrana visoke nutricionističke vrijednosti. Fokus se stavlja na zdrave masti i proteine te plodove mora poput morskih algi, kao i morsku sol, a koji pomažu tijelu povratiti mineralne vrijednosti. Korisno je ostati uzemljen pa je bitna i hrana bogata korjenastim povrćem te tople juhe. Ukratko, ponajbolji saveznici su variva, a ona su i praktična jer su, iz nekog razloga, često slađa sljedećeg dana.

Ne zaboravite na unos sljedećih nutrijenata i elemenata koji koriste vašem tijelu:

Željezo

U prosijeku žene mjesečnica posjeti više od pet stotina puta, a svakim njenim dolaskom izgubi se oko 40 ml krvi. Uz krv, gubi se i željezo, a ako je menstruacija obilna ta je količina veća. Gubitkom željeza nastupaju umor i slabost, poteškoća s koncentracijom, kratkoća daha… A ne moraju biti samo unutarnji. Vanjske popratni simptomi mogu biti slabi nokti, bljedilo i gubitak kose. Dobri izvori željeza uključuju špinat, leću, nemasno meso i obogaćene žitarice.

Omega – 3

Vjeruje se kako više količine Omega – 3 masne kiseline pomažu ublažiti bolne mjesečnice jer imaju protuupalna svojstva. Najbolje se iskorištavaju konzumacijom masne ribe poput lososa ili skuše. Dodatni dobri izvori su lanene i chia sjemenke, ali i orah.

Magnezij

Bolna mjesečnica ili dismenoreja nastaje zbog povišene razine upalnih medijatora u sluznici maternice. Otkriveno je pak, kako upravo magnezij djeluje kao njihov blokator pa time doprinosi ublažavanju simptoma. Orašasti plodovi, tofu, zobena kaša te zeleno povrće poput brokule i graška bogati su magnezijem.

Vitamini B6 i D

Dok je vitamin D esencijalan za održavanje dobre strukture kosti i pomaže spriječiti osteoporozu, Vitamin B6 pomaže pri produkciji serotonina. Jedite lisnato povrće, banane, slanutak. Uz to vitaminom B6 bogati su losos i piletina.

Ne zaboravite napraviti svakoga dana u ovom periodu i barem kratke vježbe istezanja ili se prošetati.