Napojite svoje energetsko tijelo

Što se tiče napajanja vašeg energetskog i fizičkog tijela, hrana igra značajnu ulogu. Samo pitajte slavnu kuharicu, certificiranu nutricionisticu i reiki majstoricu Serenu Poon.

U svojoj zvjezdanoj praksi (njezini su klijenti Jerry Bruckheimer, Sean "P. Diddy" Combs i Kerry Washington) kombinira integrativnu prehranu intuitivnim energetskim tehnikama kako bi točno otkrila koje hranjive tvari njezini klijenti trebaju za potporu svom fizičkom i duhovnom tijelu, gdje god im treba malo ravnoteže. Koliko su vam čakre otvorene, možete provjeriti OVDJE

"To je gotovo poput velike divovske karte", kaže ona. "Vidim hranu koju trebate jesti da biste podržali neki problem, da biste ga riješili. Stvaram popise hrane za klijente, ali više je stvar u tome odakle jesti, a ne što ne jesti."

Ispod, Poon razgrađuje hranu za svaku od sedam čakri (glavna energetska središta tijela):

1. Korijenska čakra

Započet ćemo s korijenskom čakrom ili Muladharom na sanskrtu, koja je predstavljena crvenom bojom. Zamišljajte korijensku čakru kao svoj temelj - nalazi se u dnu kralježnice na ljudskom tijelu - i daje vam osjećaj prizemljenosti. "Predstavlja vašu sigurnost", kaže Poon.

Kako se povezuje s uzemljenjem, za uravnoteženje ove čakre poželjet ćete jesti hranu koja dolazi iz zemlje - poput korjenastog povrća. "Dolazi iz zemlje, pa ima tu energiju zemlje i stvarno vas prizemljuje", dodaje Poon.

2. Sakralna čakra

Sljedeća je sakralna čakra ili Swadhisthana. Ova čakra, predstavljena narančastom bojom, povezana je s vašim reproduktivnim organima, nadbubrežnom žlijezdom, bubrezima i debelim crijevom i kontrolira vašu kreativnost, spolni nagon i energiju.

Prema Poon, poželjet ćete hranu bogatu mineralima poput orašastih plodova i sjemenki, kao i malo plodova mora (prepunih zdravih masti) koji podržavaju protok energije. "Tu spada i voda", napominje ona. "Sve su to stvari koje podržavaju naš reproduktivni sustav i dobre su za našu kreativnost, emocije i naše odnose."

čakre
Shutterstock 

3. Čakra solarnog pleksusa

Treća čakra je čakra solarnog pleksusa, Manipura, koja je povezana s povjerenjem, intuicijom, mudrošću i vodstvom. "A to utječe na naš živčani sustav", kaže Poon. "Ako se osjećate neugodno i ne osjećate se usredotočeno u toj čakri, onda to može utjecati na vaše samopouzdanje, intuiciju i samopoštovanje."

Zastupljena je žutom bojom, a Poon kaže da ćete poželjeti žutu hranu koja će vam pomoći da je uravnotežite (poput kukuruza ili žute tikve), kao i mahunarke, žitarice i topiva vlakna.

4. Srčana čakra

Sad smo stigli do srčane čakre, odnosno Anahate, koja je predstavljena zelenom bojom. Povezana je s otvorenošću (jer povezuje donju i gornju čakru) i ljubavlju - ako je blokirana, možda ćete imati problema s otvaranjem srca drugima.

Zeleno lisnato povrće, mikrozelenje i klice korisni su za srčanu čakru. "Ovo je sjajan primjer kako su ove namirnice jako dobre za našu srčanu čakru, ali također su i fiziološki dobre jer je ovo zelenje korisno za naš kardio-metabolički sustav", kaže Poon. "Izvrsne su za cirkulaciju, za kisik."

5. Grlena čakra

Vaša grlena čakra ili Vishuddha, Poon primjećuje, povezana je s vašim glasom, autentičnošću i sposobnošću da govorite svoju istinu.

"Usklađena je s vašim grlom, štitnjačom, ustima, ušima, cijelim tim područjem", kaže ona. "Dakle, ono što ćete trebati za grlenu čakru su tekućine. Možete uzimati sokove, voće, umake, juhe i čajeve." "Zanimljivo je da su morske alge i morska trava zaista dobre za našu grlenu čakru, ali ujedno sadrže i puno joda, što je izvrsno za vašu štitnjaču", dodaje. Opet, duhovno i fiziološki imaju savršen smisao.

prehrana
Shutterstock 

6. Čakra trećeg oka

Sljedeća je čakra trećeg oka, Anja, koja kontrolira vašu intuiciju, vizualizaciju i raspoloženje. "Dakle, poželjet ćete jesti vrste hrane i začina koje moduliraju raspoloženje", kaže Poon. Budući da je ova čakra predstavljena tamnoplavom ili ljubičastom bojom, poželjet ćete jesti i plavo-ljubičastu hranu, poput borovnica i grožđa. "Ponekad su to kofein, čokolada ili kakao. To su sjajne namirnice za treće oko", dodaje Poon.

7. Krunska čakra

Napokon, imate krunsku čakru, Sahasraru, koja se nalazi na tjemenu glave. To je najviša čakra, pa je povezana s vašim višim ja, vašom dušom i vašom svrhom. Stvar je u tome što krunska čakra nema baš nikakve koristi od bilo koje hrane, jer predstavlja vezu s duhovnošću. Zato Poon često preporučuje post onima koji žele prosvijetliti krunsku čakru, ali možete jesti hranu biofotonskog tipa (poput sirove hrane) koja sadrži svjetlosnu energiju.

Izvor: mindbodygreen.com