Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAPANSKA TAJNA DUGOVJEČNOSTI 'HARA HACHI BUN ME': Pomoći će vam i pri mršavljenju, bez izgladnjivanja

Smatra se da je jedan od ključnih faktora dugovječnosti Japanaca upravo ovaj pristup prehrani

 sushi Izvor: Shutterstock

Japanska metoda za postizanje dugovječnosti može se povezati s konceptom "Hara hachi bun me" koji potječe iz japanske kulture, a posebno je povezan s Okinawa regijom. Ovaj koncept koristi se kao smjernica za kontrolu prehrambenih navika i jedenje u cilju postizanja dugovječnosti i održavanja dobrog zdravlja.

"Hara hachi bun me" doslovno znači "napuni želudac do 80%". Ova metoda potiče ljude da prestanu jesti kada su osjetili 80% sitosti, umjesto da jedu dok su potpuno siti. Ideja je da se tijelo na taj način ne opterećuje prevelikom količinom hrane, a time se smanjuje stres probavnom sustavu i osigurava da tijelo ne prima više kalorija nego što mu je potrebno.

Ova praksa, koja se temelji na umjerenosti u prehrani, često se povezuje s dugovječnošću i općim dobrim zdravljem stanovnika Okinawe, koja je poznata kao "mjesto dugovječnosti" (plave zone) s iznimno visokim postotkom stogodišnjaka u svojoj populaciji. Zanimljivo je da imaju jednu od najnižih stopa bolesti srca, raka i moždanog udara te prilično dug životni vijek. 

Psihologinja Susan Albers kaže da je ovaj pristup koristan jer vas upućuje da prestanete jesti kada osjetite tek neznatnu sitost.

"Ovo je dobar savjet za osobe koje se prejedaju. Usporite dok jedete i dajte svom tijelu vremena da registrira koliko ste pojeli. Ako jedete brzo i zaustavite se na onom što mislite da je 80% siti, možda ste zapravo 100% siti, a da to ne znate jer vaše tijelo još nije uhvatilo korak s vašim umom", kaže dr. Albers. Ako se često nađete u situaciji da bezumno jedete prevelike porcije, počnite ostavljajući samo jedan zalogaj na tanjuru! Dr. Albers sugerira, kada se naviknete na to, pokušajte ostaviti dva zalogaja. 

Osim koncepta "Hara hachi bun me", japanska kultura promovira i druge navike koje doprinose zdravom načinu života i dugovječnosti, kao što su redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana bogata povrćem, voćem, ribom i drugim hranjivim tvarima, kao i važnost mentalnog zdravlja i ravnoteže u svakodnevnom životu.

Izdvojeno za vas...

Najnovije