3 kombinacije za zdravi doručak: Ove namirnice ne uzrokuju skokove šećera u krvi, a pomažu čak i u gubitku kilograma

Ako želite održati stabilnu razinu šećera u krvi i izgubiti pokoji kilogram, ovo su 3 vrste doručka koje ne smijete preskakati

Anita Austvika / Unsplash

Prvi obrok u danu može odrediti tijek mnogih unutarnjih procesa, a jedan od njih je održavanje stabilne razine šećera u krvi - hranjiv doručak bogat proteinima i vlaknima pomaže u smanjenju fluktuacija šećera u krvi tijekom dana. Izbjegavanje skokova  i padova glukoze u krvi utječe na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, pretilosti i dijabetesa tipa 2, navodi EatingWell.

Evo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da odaberete opcije za doručak koje podržavaju zdravu razinu šećera u krvi:

  • Prijeđite na hranu bogatu vlaknima: vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata, što rezultira postupnijim odgovorom šećera u krvi. 
  • Dodajte proteine: izvori proteina poput jaja, grčkog jogurta ili nemasnog mesa usporavaju probavu kako bi se smanjili skokovi glukoze u krvi.
  • Uključite zdrave masti: avokado, orašasti plodovi i sjemenke sadrže nezasićene masti koje mogu pomoći usporiti apsorpciju ugljikohidrata i osigurati održivu energiju tijekom dana.
  • Izbjegavajte dodane šećere: šećer je često glavna namirnica za doručak poput žitarica, peciva i zaslađenih jogurta, ali za trajnu energiju, najbolje je ograničiti dodani šećer što je više moguće.

Stručnjaci preporučuju konzumirati kombinaciju navedenih namirnica za prvi obrok u danu kako bi se osigurala energija bez negativnih posljedica za zdravlje.

1. Jaja

Osim što su česta namirnica za doručak, jaja su svestran i visokokvalitetan izvor proteina. Osim toga, jaja su temelj zdravoga doručka jer ih je lako kombinirati s drugim kvalitetnim sastojcima. Primjer idealnog doručka je omlet s povrćem, kruh od cjelovitih žitarica i svježi sir. Ova kombinacija pruža bogatstvo hranjivih tvari za energičan početak dana.

2. Svježi sir

Svježi sir je izvrstan izbor za doručak jer je bogat proteinima i niskokaloričan. Može se kombinirati s cjelovitim žitaricama, voćem ili orašastim plodovima, čime osigurava dugotrajnu sitost i stabilnu razinu šećera u krvi.

3. Avokado

Avokado je savršen dodatak doručku jer je bogat nezasićenim mastima i vlaknima. Odlično se slaže s kruhom od cjelovitih žitarica, a može se kombinirati s jajima ili svježim sirom. Osim toga, namaz od avokada ili svježe izrezani avokado možete upotpuniti komadićima dimljenog lososa za ukusnu i hranjivu kombinaciju.