Imati previše visceralne masnoće može dovesti do brojnih zdravstvenih problema zbog mjesta gdje se ona nakuplja u tijelu. Ako imate previše visceralne masnoće (također poznate kao abdominalna ili trbušna masnoća), koja se nalazi oko vaših unutarnjih organa, možete povećati rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, navodi Eat This, Not That.

"Iako ne možete ciljano smanjiti visceralnu masnoću, možete poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i smanjiti je promjenom prehrane, uključujući više vlakana i proteina te dovoljno vode za hidrataciju", kaže dijetetičarka Janet Coleman. 

Kako biste započeli dan na zdrav način, pogledajte ovaj popis najboljih namirnica za doručak koje pomažu smanjiti masnoću na trbuhu.

1. Zobena kaša

Zobena kaša povezana je s mnogim zdravstvenim koristima, poput stabilizacije razine šećera u krvi, snižavanja kolesterola, smanjenja rizika od kroničnih bolesti i pomoći u mršavljenju. Većina njenih koristi može se pripisati visokom sadržaju topivih vlakana, koji su ključni za mršavljenje.

Zapravo, studija Američkog časopisa kliničke prehrane pokazuje da je upravo redovan unos topivih vlakana povezan s manjom količinom masnoće na trbuhu.

2. Bademi i drugi orašasti plodovi

Prema dijetetičarki Coleman, bademi i drugi orašasti plodovi mogu biti odličan način za smanjenje masnoće na trbuhu. "Orašasti su plodovi izvrstan izvor biljnih proteina i zdravih masti, poput omega-3 masnih kiselina, a one mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i inzulina, što je važno za smanjenje masnoće na trbuhu", kaže ona.

Ako ne volite bademe, orasi su još jedan tip orašastih plodova bogat omega-3 masnim kiselinama.

3. Voće

Voće je izvrsna namirnica za dodati u doručak jer može pomoći u suzbijanju želje za šećerom tijekom dana i može vas duže držati sitima zbog svog sadržaja vlakana. Određeno voće poput jagoda i borovnica sadrži flavonoide, koji su poznati po pomoći u mršavljenju. Prema Coleman, uključivanje voća u doručak poput papaje, nara, zelenih jabuka, kivija i naranči može sniziti razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ako je moguće, važno je uravnotežiti doručak i uključiti neki protein i zdrave masti uz voće. Možete napraviti zdjelu zobene kaše i dodati voće s omiljenim maslacem od orašastih plodova ili omlet i pojesti šalicu voća sa strane.

4. Fermentirana hrana

Mnogi ljudi preskoče ideju o fermentiranoj hrani za doručak, ali istraživanja ukazuju na fermentaciju kao koristan alat za gubitak masnoće na trbuhu. "Fermentirana hrana dolazi u mnogim oblicima, poput kiselog kupusa, kefira ili kimchija, i prepuna je dobrih bakterija koje promiču zdravlje crijeva", kaže dijetetičarka Allison Tallman.

Studije pokazuju da konzumacija fermentirane hrane može smanjiti visceralnu masnoću, posebno u području trbuha. Za najbolji fermentirani doručak, odlučite se za zdjelu jogurta u kojoj su voće, orašasti plodovi i sjemenke.

5. Losos

Losos je još jedan ukusan izvor zdravih masti s kojim možete započeti dan.

"Losos je vrsta zdrave masti koja može smanjiti visceralnu masnoću jer sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin D i željezo, a visoke razine ovih hranjivih tvari povezane su s nižim sadržajem visceralne masnoće", zaključuje dijetetičarka Tallman.