Prehrana s velikim količinama ovoga elementa šteti zdravlju srca: Ako ste stalno žedni, tijelo vam šalje znak za uzbunu

Važno je paziti na prekomjeran unos određenih elemenata zastupljenih u svakodnevnoj prehrani, jer mogu narušiti zdravstvenu sliku i dovesti do ozbiljnih problema

Natalie Behn / Unsplash

Uravnotežena prehrana stup je na kojem počiva zdravlje - bez optimalnog odabira dovoljne količine svih potrebnih nutrijenata, tijelo će brzo reagirati i poslati znak za uzbunu. Osim što je potrebno pripaziti da unosimo dovoljne količine određenih elemenata, važno je obratiti pažnju da neke od njih ne unosimo u prevelikim količinama, piše Healthline.

Jedan od elemenata kojega je moguće unijeti u prevelikim količinama je sol - sol se sastoji od oko 40% natrija i 60% klorida, a obično se koristi za dodavanje okusa hrani ili njezino konzerviranje. Konzumiranje previše soli može imati nekoliko kratkoročnih, ali i dugoročnih posljedica za zdravlje.

Ovo je 5 znakova koje tijelo šalje da unosite previše soli.

1. Zadržavanje vode i nadutost

Prije svega, možete primijetiti da se osjećate napuhano. To se događa jer vaši bubrezi žele održati određeni omjer natrija i vode u vašem tijelu, a da bi to učinili, zadržavaju dodatnu vodu kako bi nadoknadili dodatni natrij koji ste pojeli.

Ovo povećano zadržavanje vode može rezultirati oticanjem, posebno u rukama i nogama.

2. Jaka žeđ i dehidracija

Osjećaj stalne žeđi jedna je od kratkoročnih posljedica koja se javlja zbog konzumacije prehrane bogate solju, a na ovaj način tijelo pokušava ispraviti omjer natrija i vode.

Posljedično povećanje unosa tekućine može izazvati više mokrenja nego inače. S druge strane, izostanak unosa tekućine nakon unosa velike količine soli može uzrokovati porast razine natrija u vašem tijelu iznad sigurne razine, što rezultira stanjem poznatim kao hipernatrijemija.

3. Porast krvnog tlaka

Prekomjeran unos soli uzrokuje veći protok krvi kroz krvne žile i arterije, a to može rezultirati porastom krvnog tlaka.

Ipak, ovaj se problem ne događa svima u jednakoj mjeri. Smatra se da na osjetljivost osobe na sol utječu čimbenici poput genetike i hormona. Starenje i pretilost također mogu pojačati negativne učinke prehrane s visokim udjelom soli na krvni tlak.

4. Utjecaj na rizik od srčanih bolesti

Veza između prehrane bogate solju, srčanih bolesti i prerane smrti još uvijek je donekle kontroverzna.

Neka istraživanja pokazuju da visoki unos soli uzrokuje porast krvnog tlaka i ukrućenje krvnih žila i arterija. Zauzvrat, te promjene mogu dovesti do većeg rizika od srčanih bolesti i prerane smrti.

5. Problemi s bubrezima

Bubrezi su organi koji preuzimaju zadaću filtriranja krvi i održavaju ravnotežu elektrolita unutar sustava. Ako je unos natrija previsok, moraju raditi u većoj mjeri kako bi izlučili višak putem urina. 

S vremenom ovaj problem može dovesti do konstantnog naprezanja bubrega i posljedično smanjiti njihovu funkciju. Osim toga, prehrana bogata natrijem utječe na stvaranje bubrežnih kamenaca.