Popis najhranjivijih namirnica na svijetu: Sadrže gotovo sve potrebne nutrijente, a jedna od njih pomaže i u mršavljenju

Hrana bogata vitaminima, proteinima, vlaknima i zdravim mastima nudi najveće zdravstvene blagodati, a ujedno ima moć osigurati dugotrajniju sitost

Shutterstock

Zdravlje je važan cilj kojemu teže mnogi pojedinci, a pravilna i uravnotežena prehrana glavni je korak ka njemu. Nijedna namirnica ne osigurava sve potrebne nutrijente, stoga je raznolika prehrana hranjivija, piše Healthline.

Potrebno je ograničiti ili izbjegavati visoko prerađenu hranu s mnogo kalorija, ali malom hranjivom vrijednošću, jer određene namirnice čak pojačavaju upalu i negativno utječu na zdravlje.

U nastavku donosimo popis od 5 namirnica koje se smatraju jednim od najhranjivjih na svijetu.

1. Losos

Masna riba, poput lososa, bogata je omega-3 masnim kiselinama. Riječ je o esencijalnim hranjivim tvarima, što znači da ih možete dobiti samo iz hrane, a svaka stanica u tijelu treba omega-3 masne kiseline. 

Porcija od 100 grama divljeg atlantskog lososa sadrži oko 2,2 grama omega-3 i 25,4 grama visokokvalitetnih životinjskih proteina. Također osigurava vitamine i minerale, uključujući magnezij, kalij, selen i vitamine B skupine. Osim lososa, ovome se popisu mogu pridružiti i sardine.

Shutterstock 

2. Kelj

Kelj je zeleno lisnato povrće bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i raznim bioaktivnim spojevima. Kupusnjače poput kelja i kupusa također sadrže spojeve koji se bore protiv raka.

Osigurava vitamine C, A, K i B6, kalij, kalcij, magnezij, bakar i mangan, a jedna porcija ima samo 9 kalorija.

Shutterstock 

3. Morske alge

Postoji mnogo vrsta morskih algi i načina njihove upotrebe u ishrani. Nori se, primjerice, koristi za zamatanje sushija. Morske alge osiguravaju minerale, kao što su kalcij, željezo, magnezij i mangan.

Također imaju visok sadržaj joda, minerala koji tijelo koristi za stvaranje hormona štitnjače.

Shutterstock 

4. Češnjak

Češnjak je i ukusan, a ujedno i vrlo hranjiv te sadrži bioaktivne spojeve koji obiluju određenim svojstvima za borbu protiv bolesti. Vjeruje se da češnjak pomaže u:

  • snižavanju krvnog tlaka
  • smanjenju ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola
  • podizanju HDL (dobrog) kolesterola
Shutterstock 

5. Krumpir

Krumpir je dobar izvor kalija, magnezija, željeza, bakra i mangana. Također sadrži vitamin C i većinu vitamina B skupine, a ako se jede s korom, dobar je izvor vlakana.

Krumpir je vrlo zasitna namirnica i sadrži otporan škrob. Neka istraživanja sugeriraju da je zasitniji od druge hrane s visokim udjelom ugljikohidrata, poput riže ili tjestenine. To može pomoći ljudima da upravljaju svojom težinom, jer je manje vjerojatno da neće biti siti nakon što pojedu krumpir.

Shutterstock