Zdravlje je važan cilj kojemu teže mnogi pojedinci, a pravilna i uravnotežena prehrana glavni je korak ka njemu. Nijedna namirnica ne osigurava sve potrebne nutrijente, stoga je raznolika prehrana hranjivija, piše Healthline.
Potrebno je ograničiti ili izbjegavati visoko prerađenu hranu s mnogo kalorija, ali malom hranjivom vrijednošću, jer određene namirnice čak pojačavaju upalu i negativno utječu na zdravlje.
U nastavku donosimo popis od 5 namirnica koje se smatraju jednim od najhranjivjih na svijetu.
1. Losos
Masna riba, poput lososa, bogata je omega-3 masnim kiselinama. Riječ je o esencijalnim hranjivim tvarima, što znači da ih možete dobiti samo iz hrane, a svaka stanica u tijelu treba omega-3 masne kiseline.
Porcija od 100 grama divljeg atlantskog lososa sadrži oko 2,2 grama omega-3 i 25,4 grama visokokvalitetnih životinjskih proteina. Također osigurava vitamine i minerale, uključujući magnezij, kalij, selen i vitamine B skupine. Osim lososa, ovome se popisu mogu pridružiti i sardine.
2. Kelj
Kelj je zeleno lisnato povrće bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i raznim bioaktivnim spojevima. Kupusnjače poput kelja i kupusa također sadrže spojeve koji se bore protiv raka.
Osigurava vitamine C, A, K i B6, kalij, kalcij, magnezij, bakar i mangan, a jedna porcija ima samo 9 kalorija.
3. Morske alge
Postoji mnogo vrsta morskih algi i načina njihove upotrebe u ishrani. Nori se, primjerice, koristi za zamatanje sushija. Morske alge osiguravaju minerale, kao što su kalcij, željezo, magnezij i mangan.
Također imaju visok sadržaj joda, minerala koji tijelo koristi za stvaranje hormona štitnjače.
4. Češnjak
Češnjak je i ukusan, a ujedno i vrlo hranjiv te sadrži bioaktivne spojeve koji obiluju određenim svojstvima za borbu protiv bolesti. Vjeruje se da češnjak pomaže u:
- snižavanju krvnog tlaka
- smanjenju ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola
- podizanju HDL (dobrog) kolesterola
5. Krumpir
Krumpir je dobar izvor kalija, magnezija, željeza, bakra i mangana. Također sadrži vitamin C i većinu vitamina B skupine, a ako se jede s korom, dobar je izvor vlakana.
Krumpir je vrlo zasitna namirnica i sadrži otporan škrob. Neka istraživanja sugeriraju da je zasitniji od druge hrane s visokim udjelom ugljikohidrata, poput riže ili tjestenine. To može pomoći ljudima da upravljaju svojom težinom, jer je manje vjerojatno da neće biti siti nakon što pojedu krumpir.