Voće pruža veliki izbor vitamina, minerala, vlakana i mnogih drugih zdravih nutrijenata, ali neke primjerke ove skupine namirnica nerijetko zaboravljamo. Iako je mediteranskoga podrijetla i relativno se često nalazi u vrtovima diljem našega područja, dunje neopravdano ne uživaju veliku popularnost, navodi Healthline.
Evo zbog kojih 5 razloga su upravo dunje riznica zdravih nutrijenata potrebnih svakodnevnoj prehrani.
1. Bogatstvo hranjivih tvari
Dunje sadrže vlakna i nekoliko bitnih vitamina i minerala, što ih čini izuzetno hranjivima. Jedna dunja od 90 grama daje sljedeće:
- Kalorije: 52
- Masti: 0 grama
- Proteini: 0,3 grama
- Ugljikohidrati: 14 grama
- Vlakna: 1,75 grama
- Vitamin C: 15% dnevne vrijednosti (DV)
- Tiamin (vitamin B1): 1,5% DV
- Vitamin B6: 2% DV
- Bakar: 13% DV
- Željezo: 3,6% DV
- Kalij: 4% DV
- Magnezij: 2% DV
Iako nisu posebno bogate nekim specifičnim spojem, dunje nude široku lepezu hranjivih tvari za vrlo malo kalorija.
2. Sadrže snažne antioksidanse
Antioksidansi smanjuju metabolički stres, upale i štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima koji su nestabilne molekule. Neka istraživanja sugeriraju da određeni antioksidansi u dunjama, uključujući flavonole poput kvercetina i kaempferola, smanjuju upale i štite od kroničnih bolesti poput bolesti srca.
3. Smanjuju mučnine izazvanom trudnoćom
Neki od najčešćih simptoma tijekom rane trudnoće su mučnina i povraćanje. Određena istraživanja pokazuju da dunje mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma pa je tako jedna studija na 76 trudnica pokazala da je 1 žlica (15 ml) sirupa od dunje značajno učinkovitija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine izazvane trudnoćom.
4. Ublažuje probavne smetnje
Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za liječenje raznih probavnih poremećaja. Nedavna istraživanja pokazuju da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima crijeva, kao što je ulcerozni kolitis.
5. Liječi čir na želucu
Rana istraživanja pokazuju da biljni spojevi u dunjama mogu pomoći u prevenciji i liječenju čira na želucu. U studiji iz epruvete, sok od dunje inhibirao je rast H. pylori, bakterije za koju se zna da uzrokuje čir na želucu. Iako ova studija iz epruvete i druge na životinjama pokazuju da dunje mogu zaštititi od čira na želucu, potrebna su istraživanja na ljudima.