Kako hrana postaje nepodnošljiva

Kao što svatko tko se bori sa sindromom iritabilnog crijeva (SIC) predobro zna, određena hrana može potaknuti val grčenja u trbuhu i nelagodu. SIC utječe na milijune ljudi širom svijeta, ali mehanizmi koji stoje iza njega uvijek su bili pomalo tajnoviti. No, novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature od strane KU Leuven u Belgiji rasvjetljava mogući razlog ovih reakcija.

Za ovo istraživanje istraživači su željeli odrediti što uzrokuje poremećaj u sposobnosti osobe da tolerira hranu. Pacijenti s SIC-om često prijavljuju gastrointestinalne infekcije na početku simptoma, pa je tim dublje istraživao. Što ako hrana prisutna tijekom infekcije na kraju pokrene imunološki sustav?

Ispostavilo se da se možda upravo to događa. A istraživanje sugerira da bi to moglo biti povezano s histaminom. U svom prvom istraživanju tim je zarazio miševe bakterijskom infekcijom i hranio ih određenim proteinima koji se nalaze u jajima - uobičajenim alergenom.

Nakon što je infekcija nestala, taj protein jaja i dalje je uzrokovao aktivaciju mastocita (stanice koje oslobađaju histamin) i lošu probavu. I što je zanimljivo, imunološki je odgovor bio prisutan samo u području zaraženih crijeva.

Širenje saznanja

Naravno, tim je želio vidjeti odnose li se ti rezultati na ljude, i ukratko, odnose.

Kad su pacijentima s SIC-om ubrizgavali uobičajene antigene hrane u crijeva (gluten, soja, kravlje mlijeko, i slično), istraživači su primijetili isti lokalizirani imunološki odgovor kakav su vidjeli kod miševa. Također je vrijedno napomenuti da je istraživački tim prethodno dovršio istraživanje koje je utvrdilo da blokiranje histamina poboljšava simptome kod ljudi sa SIC-om.

Do sada se ove intolerancije na hranu nisu dobro razumjele, jer se na njih ne gleda kao na tipičnu alergiju na hranu. Kao gastroenterolog i vodeći autor studije, dr. Guy Boeckxstaens u objavi vijesti objašnjava: "Na jednom kraju spektra imunološki odgovor na prehrambeni antigen vrlo je lokalni, kao kod SIC-a. Na drugom kraju spektra je alergija na hranu koja obuhvaća generalizirano stanje ozbiljne aktivacije mastocita, s utjecajem na disanje, krvni tlak i tako dalje ".

Zaključak

Kako se približavamo razumijevanju - i liječenju - SIC-a, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila veza SIC-a i histamina, ali nalazi izgledaju obećavajuće.

"Poznavanje mehanizma koji dovodi do aktivacije mastocita je presudno i vodit će do novih terapija za ove pacijente", kaže Boeckxstaens. "Stanice mastocica oslobađaju mnogo više spojeva i posrednika nego samo histamin, pa ako uspijete blokirati aktivaciju tih stanica, vjerujem da ćete imati puno učinkovitiju terapiju."

Pročitajte i:

Trbuh kao pokazatelj stresa

Zašto sve slabije podnosimo pšenicu?

Kako su crijeva i želudac povezani sa psihom

Izvor: mindbodygreen.com