Aromavaginalete su učinkovite, ali samo ako se stručno izrađuju

U liječenju vaginalnih infekcija često su prvi izbor vaginalete jer se pomoću njih djeluje na tegobe lokalno, odnosno izravno „na licu mjesta“, za razliku od antibiotika koji djeluju na cijeli organizam, a pritom mogu izazvati poremećaje u vaginalnoj flori – jer dok suzbijaju bakterije, često se počnu prekomjerno razmnožavati gljivice. Zato ginekolozi, po mogućnosti (nije uvijek moguće liječenje bez antibiotika jer su u nekim slučajevima nužni), daju prednost vaginaletama, to više što ih mnoge žene smatraju prihvatljivijim rješenjem od antibiotika.

Sve je veće zanimanje za takozvane aromavaginalete, odnosno biljne vaginalne tablete što sadrže eterična i biljna (bazna) ulja. S jedne strane, s njima liječenje može biti prirodnije i cjelovitije, no, s druge strane, takve vaginalete izazivaju zbrku jer kruže priče da ih je lako izraditi kod kuće te da „čudotvorno“ pomažu protiv raznih vrsta vaginalnih infekcija, uključujući gljivične (npr. kandida), bakterijske (npr. ureaplazma) te infekcije izazvane humanim papiloma virusom (HPV).

Znanstvena istraživanja i klinička praksa potvrđuju da vaginalete s prirodnim uljima doista mogu biti izuzetno blagotvorne – ako se stručno izrađuju i primjenjuju. Za to je, među ostalim, potrebno vrlo temeljito i široko poznavanje fitoaromaterapije, a ne samo kratki tečajevi i sirovine upitne kvalitete koje su preplavile tržište otkako je aromaterapija postala sveopći trend.

Čak su i kalupi za izradu vaginaleta laicima lako dostupni, a razne trgovine i internetske stranice nude i recepture. Nameće se dojam da gotovo svatko može izraditi vaginalete s aromaterapijskim učinkom. Međutim, mnogi nisu svjesni da eterična ulja nisu bezopasna, nego su to jaki koncentrati koji već u malim količinama mogu oštetiti sluznicu rodnice i tako izazvati još veće probleme.

Personalizirane recepture

„U praksi često viđam da se ginekološke tegobe pogoršaju zbog toga što žene eksperimentiraju s raznim načinima samoliječenja. Prirodni pripravci mogu biti od velike pomoći, ali treba točno znati zašto i kako ih uzimati. Samo ginekološkim pregledom može se detaljno ustanoviti u kakvom je stanju rodnica, odnosno njezina sluznica. Ako je posrijedi upala, koji su njezini uzročnici – primjerice, prevladavaju li gljivice ili bakterije, ili je upala mješovita? Ovisno o trenutačnom stanju sluznice, kakve vaginalete – s kojim uljima, odnosno njihovim kombinacijama i omjerima – mogu smiriti upalu, a što bi sluznicu moglo iritirati? Mnogo je pitanja na koja najprije valja odgovoriti u ordinaciji“, kaže dr. Nataša Šemnički iz zagrebačke Poliklinike Artemeda.

Specijalistica ginekologije i opstetricije koja u svom radu primjenjuje načela integrativne medicine kombinirajući konvencionalno ginekološko liječenje s fitoaromaterapijom, mikronutricijom i drugim znanstveno priznatim metodama, postiže izvrsne rezultate s prirodnim vaginaletama – jer ništa ne prepušta slučaju.

„Kada detaljno utvrdim u kakvom je stanju pacijentica (uključujući i to ima li neke druge tegobe ili bolesti, uzima li već neke lijekove i druge pripravke, kakav joj je način života), prema tome moja suradnica Alma Tatić Hajdarević – vrlo iskusna medicinska sestra-primalja i certificirana fitoaromaterapeutkinja – osmišljava odgovarajuću recepturu za vaginalete što će biti izrađene u ljekarni“, objašnjava ginekologinja.

U ljekarnama se, doduše, mogu naći i vaginalete proizvedene prema standardiziranim recepturama na bazi prirodnih ulja, no najbolji izbor su već spomenute personalizirane vaginalete, prilagođene svakoj pacijentici ponaosob.

Kombinirano i postupno liječenje

Vaginalete na bazi prirodnih ulja često se u liječenju kombiniraju s klasičnim vaginaletama. Primjerice, ako je sluznica rodnice vrlo osjetljiva i oštećena dugotrajnim upalama, ne smiju se odmah početi primjenjivati vaginalete što sadrže eterična ulja koja u takvim slučajevima mogu izazvati peckanje i žarenje sluznice, ali i mučninu i povraćanje, čak i povišenu tjelesnu temperaturu.

Stoga se jake upale najprije smiruju klasičnim vaginaletama jer brzo djeluju protiv gljivica i bakterija – nerijetko je dovoljna samo jedna takva vaginaleta da bi se „ugasio požar“ u vaginalnoj flori te olakšala daljnja primjena vaginaleta s prirodnim uljima. I njih se uvodi postupno – prvo se primjenjuju vaginalete koje sadrže biljna, odnosno bazna ulja, što potiču obnovu sluznice, a kad se ona oporavi, nastavlja se terapija jačim vaginaletama na bazi eteričnih ulja.

„Uzmimo kao primjer pacijenticu koja već dulje vrijeme ima ponavljajuće vaginalne infekcije, pa je zbog toga sluznica rodnice postala tanka, osjetljiva, oštećena i sklona suhoći. Prvo smo primijenili jednu klasičnu brzodjelujuću vaginaletu da zaustavi prekomjerno razmnožavanje gljivica i bakterija. Potom smo krenuli s vaginaletama što sadrže macerat kamilice u suncokretovu ulju (umiruje sluznicu, a istodobno ima antiseptički i antimikrobni učinak), CO2 ekstrakt nevena (ima jak protuupalni i obnavljajući učinak) te hijaluronsku kiselinu koja hidratizira i pospješuje obnovu sluznice. Tek kad se sluznica oporavi i ojača, započet ćemo primjenu vaginaleta s eteričnim uljima“, objasnila je dr. Nataša Šemnički.

I na primjeru vaginalnih infekcija humanim papiloma virusom (HPV) jasno se može vidjeti da je nužna stručna procjena načina kako koristiti eterična ulja. Naime, poznato je da protiv HPV-a izvrsno pomažu vaginalete s eteričnim ulja što imaju snažno protuvirusno djelovanje, npr. ravensara, niauli, eukaliptus (Eucalyptus polybractea ct cryptone) i cimetovac. No, HPV infekcije često su praćene bakterijskim infekcijama koje oslabljuju sluznicu, pa ona može biti preosjetljiva na jaka eterična ulja. U takvim slučajevima terapiju treba započeti vaginaletama blažeg sadržaja, a tek potom primijeniti snažne recepture.

Dugotrajnija, ali učinkovitija terapija

Kad je riječ o vaginaletama na bazi prirodnih ulja, treba uzeti u obzir i to da ih treba primjenjivati određeno vrijeme kako bi se postigao optimalan učinak.

„Terapija klasičnim vaginaletama prosječno traje sedam ili eventualno deset dana. Ako je infekcija primarno gljivična, propisuje se jedna, odnosno tri vaginalete. Time se 'gasi požar', a o stanju organizma i načinu života ovisi hoće li tegobe u potpunosti nestati ili će se ubrzo pojaviti nova upala.

Svakidašnjica nam je često užurbana i 'neuredna', a upravo to potiče nastanak upala. Stoga je ključno naći vremena za opuštanje i uravnoteženu prehranu.

I terapija vaginaletama na bazi prirodnih ulja treba se provoditi zajedno s usvajanjem zdravih navika, a vaginalete bi se trebale primjenjivati barem tri mjeseca. Naime, eterična i bazna ulja djeluju u međusobnoj sinergiji, kao i u skladu s prirodnom regeneracijom organizma, pa njihovom dugotrajnijom primjenom omogućujemo sigurniji put do izlječenja“, ističe ginekologinja.

Dobitna kombinacija s oleokapsulama

Koliko god bile blagotvorne, vaginalete s baznim i eteričnim uljima u nekim slučajevima nisu dovoljne za potpuno smirenje vaginalne infekcije. Naime, vaginalna flora djelomično se poklapa s crijevnom florom, pa se stanje jedne odražava na onu drugu – jednostavno rečeno, upale se mogu seliti s jedne flore na drugu. Stoga je poželjno terapiju vaginaletama nadopuniti uzimanjem oleokapsula – oralnih pripravaka s eteričnim uljima – kako bi se istodobno djelovalo na uravnoteženje vaginalne i crijevne flore, objašnjava ginekologinja.

Oleokapsule se uzimaju na usta, na uobičajen način kao i druge vrste kapsula, a dostupne su u obliku raznih standardiziranih pripravaka, no najučinkovitije su, kao i vaginalete, ako se izrade personalizirano, za određenu osobu. Također, trebaju biti pripravljene u ljekarni, a po preporuci fitoaromaterapeuta.

„Primjerice, gljivične vaginalne infekcije uspješnije se liječe ako se istodobno s aromavaginaletama uzimaju i oleokapsule. Pritom su se u suzbijanju gljivica najdjelotvornijima pokazale oleokapsule što sadrže eterična ulja mravinca i klinčića“, kaže dr. Nataša Šemnički, dodajući da se kombinacija prirodnih vaginaleta i oleokapsula dodatno može pospješiti ako se u liječenju vaginalnih infekcija koriste i fitoterapijske tinkture ili čajevi. Tako se još sveobuhvatnije zaokružuje moćna sinergija biljnih pripravaka.