Prehrana bogata vlaknima, povrćem, bijelom ribom i vitaminom C može pomoći u očuvanju zdravlja žučnog mjehura i smanjenju rizika od žučnih kamenaca. Preporučuje se konzumacija mononezasićenih masti umjesto zasićenih te izbjegavanje prženih i visokokaloričnih namirnica, piše Medical News Today.
Hrana koju treba jesti
Određene namirnice mogu pomoći u očuvanju zdravlja žučnog mjehura i smanjenju rizika od žučnih kamenaca.
- Hrana bogata mononezasićenim mastima (avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi, sjemenke)
- Hrana bogata vlaknima (cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće)
- Riba (posebno bijela riba poput lista, brancina i grdobine)
- Povrće bogato proteinima (grah, leća, slanutak, grašak)
- Hrana bogatu vitaminom C (naranče, jagode, paprike, brokula, rajčice)
Hrana koju treba izbjegavati
Određene namirnice mogu povećati rizik od problema sa žučnim mjehurom i njihovu je konzumaciju najsigurnije izbjegavati u potpunosti.
- Hrana bogata rafiniranim šećerima i fruktozom
- Hrana bogata zasićenim mastima (masna prerađena mesa, punomasni mliječni proizvodi)
- Brza hrana i pržene namirnice
- Pekarski proizvodi i slastice s visokim udjelom šećera
Primjer jednog dnevnog jelovnika:
- Doručak: Šnita kruha od cjelovitih žitarica s namazom od avokada i maslinovog ulja, bučine sjemenke, svježe povrće koje ne izaziva nadutost
- Međuobrok: Biljni čaj, voćna salata
- Ručak: Pečeni brancin ili grdobina, kuhane mahunarke ili brokula
- Međuobrok: Sok od cijeđene naranče, orašasti plodovi
- Večera: Varivo od graha ili leće, namaz od slanutka i šnita integralnog kruha
Prehrana nakon uklanjanja žučnog mjehura
Nakon operacije, preporučuju se namirnice bogate vlaknima kako bi se ublažili prolazni probavni simptomi poput nadutosti i proljeva, a to su:
- Voće i povrće
- Smeđa riža
- Integralni kruh
Liječnik može dati dodatne smjernice o prehrambenim prilagodbama nakon operacije. Popularni "detoksi" koji uključuju konzumaciju maslinovog ulja, limunovog soka i Epsom soli nisu znanstveno potvrđeni i mogu biti štetni.
*Za detaljnije savjete najbolje je konzultirati liječnika ili nutricionista.