500 g svježe koprive

380 g brašna, najbolje integralnog

½ žličice soli

Koprivu dobro operite u nekoliko voda. Prokuhajte je u kipućoj vodi 10 minuta. Ocijedite je te sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Prokuhanu koprivu stavite u blender s dvije žlice vode od kuhanja te smiksajte u gladak pire (možete je smiksati i štapnim mikserom u uskoj posudi). U zdjelu stavite 300 brašna i smiksanu koprivu te promiješajte. Nastavite miješati rukom; ako je mješavina presuha, dodajte još žlicu vode od kuhanja. Kad se sastojci dobro povežu, tijesto prebacite na dasku i žustro mijesite. Potom od tijesta oblikujte deblji disk te ga omotajte prozirnom folijom i ostavite da odstoji najmanje pola sata.

Zatim uklonite foliju te tijesto stavite na pobrašnjenu radnu plohu i spljoštite dlanom; pritom drugom rukom zagladite rubove kako ne bi popucali dok ga valjate. Tijesto razvaljajte pobrašnjenim valjkom pazeći da je posvuda jednake debljine. Tijekom toga često pobrašnite radnu plohu i valjak da se tijesto ne bi zalijepilo. Kad ga razvaljate na 2 mm debljine, pobrašnite ga i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom ga srolajte te oštrim nožem narežite na rezance debljine 1 do 2 cm.

"Odmotajte" rezance pa ih ili stavite na stalak da se prosuše ili od njih oblikujte "gnijezda" i ostavite na lagano pobrašnjenoj podlozi. Ako ćete ih odmah jesti, do vrenja zagrijte vodu u kojoj ste prokuhali koprivu (po potrebi dodajte još vode), dobro je posolite i u njoj nekoliko minuta kuhajte rezance.