200 ml biljnog mlijeka
30 g maslaca od badema
30 g kokosova šećera
žličica ekstrakta vanilije ili malo vanilije u prahu
30 g kukuruznog škroba ili aru praha
30 g rižina brašna
10 g heljdina brašna
50 g sitno mljevenih badema
250 g očišćenih trešanja
malo hladno prešanog ulja (npr. suncokretovo, repičino, kokosovo bez mirisa)
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lagano nauljite manji kalup za pečenje. U zdjeli pomiješajte biljno mlijeko i maslac od badema. Umiješajte kokosov šećer i miješajte dok se ne rastopi pa dodajte vaniliju. Potom umiješajte škrobno brašno ili aru prah, rižino i heljdino brašno pazeći da ne nastanu grudice, a na kraju i mljevene bademe. Ulijte u nauljeni kalup pa po smjesi rasporedite očišćene trešnje. Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa poslužite. Pečeni clafoutis prije posluživanja možete i potpuno ohladiti sat-dva u hladnjaku.
Ako vam je okus heljdina brašna preintenzivan, možete ga zamijeniti rižinim brašnom. Prema ovom receptu clafoutis možete pripremiti i s drugim voćem, a ako je ono kiselo, radije upotrijebite aru prah umjesto kukuruznog škroba.